latinica  ћирилица
27/01/2021 |  12:06 ⇒ 12:07 | Аутор: СРНА

Бањалучки универзитет: Велики напредак на "Вебометрикс" ранг-лист

Универзитет у Бањалуци је, према најновијој "Вебометрикс" ранг-листи, заузео друго мјесто на листи универзитета из БиХ.
Бањалука - Универзитет - Фото: СРНА
Бањалука - УниверзитетФото: СРНА

Универзитет у Бањалуци се, према извјештају за јануар ове године, на "Вебометрикс" ранг-листи налази на 2.649. мјесту у свијету.

- У односу на извјештај из јула прошле године, Универзитет у Бањалуци је остварио напредак за 1.194 мјеста - саопштено је из овог универзитета.

Према извјештају из јула 2017. године, Универзитет у Бањалуци налазио се на седмој позицији универзитета из БиХ и на 4.834. мјесту у свијету.

Када је ријеч о БиХ, испред Универзитета у Бањалуци налази се Универзитет у Сарајеву.

"Вебометрикс" листа је показатељ интернет видљивости, присутности, отворености и изврсности, односно цитираности универзитета широм свијета.

То је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког института.

"Вебометрикс" позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високоцитираних веб-публикација, па до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке, и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.