latinica  ћирилица
27/01/2021 |  11:36 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Бањац: Срби - жртве гнусног злочина

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац изјавио је данас да су Срби жртве гнусног злочина који су у Другом свјетском рату планирали и спровели припадници усташког покрета и Независне Државе Хрватске /НДХ/, те истакао да то треба да буде вјечна опомена.
Козарска Дубица - Бањац - Међународни дан сјећања на жртве Холокауста - Фото: СРНА
Козарска Дубица - Бањац - Међународни дан сјећања на жртве ХолокаустаФото: СРНА

Бањац је данас положио вијенац на Спомен-подручју Доња Градина поводом Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

У изјави новинарима, он је нагласио да је на том мјесту почињен невиђен злочин, те поручио да треба увијек понављати да је српски народ други по броју страдалих у концентрационим логорима у Другом свјетском рату.

- Морамо знати да је у систему концентрационог логора Јасеновац организован једини логор за дјецу тада у Другом свјетском рату и да су начини убијања и звјерства која су овдје рађена згрозила и припаднике Трећег рајха - рекао је Бањац.

Он је додао да је српски народ у свим ратовима био слободарски, а да је у Другом свјетском рату страдао од својих комшија са којима је живио у заједници.

- То треба да буде опомена за нас и никада не смијемо заборавити оно што се десило на овим просторима! Садашња Владе Хрватске негира тај ниво злочина који је почињен у систему концентрационог логора Јасеновац - рекао је Бањац.

Он је додао да то само говори да већина Хрвата још није спремна да призна и себи опрости оно што су њихови преци овдје урадили.

- Ми као хришћани треба да праштамо, али не смијемо заборавити догађаје овдје. Зато сваког 27. јануара треба да дођемо овдје, положимо вијенце и присјетимо се великог страдања нашег народа, са циљем да се то више никада не понови, али и да никада не заборавимо оно што је српски народ преживљавао у Другом свјетском рату и колико је српски народ скупо платио слободу у свим ратовима, а поготово у Другом свјетском рату и послије њега - нагласио је Бањац.

Директор ЈУ Спомен подручје Доња Градина Тања Тулековић каже да се образовањем и сјећањем на жртве Холокауста и усташког злочина геноцида у НДХ боримо против антисемитизма и свих других облика вјерске и расне дискриминације, те историјског релативизма који је присутан посљедњих неколико година.

Она је у изјави новинарима истакла да овакав злочин никада, никоме и нигдје више не би смио да се понови.

Поштујући епидемиолошке мјере, посјетиоци ће данас у Спомен-подручју Доња Градина у мањим групама до 20 посјетилаца моћи погледати два кратка филма - "Страдање породице Босанац", те изјаву учесника пробоја из концентрационог логора Јасеновац Јосипа Моргенштерна.

На страници Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина овим поводом је постављен видео-запис са сјећањима преживјелих логораша.

Одлуком Генералне скупштине УН, 27. јануар, датум када је 1945. године ослобођен злогласни концентрациони логор Аушвиц, проглашен је Даном сјећања на жртве Холокауста.