latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:37 ⇒ 10:39 | Аутор: СРНА

Подршка "Пиле-фарму" за повећану производњу јаја за узгој бројлера

"Фарма два" пројекат подржао је фирму "Пиле-фарм" из Српца да успоставе додатну фарму и повећају производњу оплођених јаја за узгој бројлера са 2,75 милиона на 4,25 милиона годишње.
Пилићи - Фото: илустрација
ПилићиФото: илустрација

Директор "Пиле-фарма" Весна Вукадиновић рекла је да је фирма специјализована за производњу оплођених јаја бројлера и да су у прошлој години произвели четири милиона оплођених јаја и припремили фарму за долазак новог родитељског јата за ову годину.

- У овој години сигурно ћемо испунити наш циљ од 4,25 милиона јаја, ту нема сумње. Знамо да смо дио већег ланца вриједности и надам се да ће цијели перадарски сектор у БиХ наставити радити са добрим пословним резултатима - закључила је она.

Она је напоменула да ова фирма, која је основана 2007. године, има уговор са компанијом "Перутнина Птуј", која им даје родитељско јато и храну за животиње, те пружа ветеринарске услуге, саопштено је из Фарма два пројекта.

Вукадиновићева је подсјетила на улагања и производњу у протеклом периоду, као и како су се обратили "Фарма два" пројекту, ког имплементирају Шведска и УСАИД, са захтјевом за додјелу бесповратних средстава.

"Пиле-фарм" је у 2018. години имао три фарме са укупно 20.000 кокошки у породичном јату, а годишња производња оплођених јаја достигла 2,75 милиона, због чега су морали да се проширују.

"Фарма два" пројекту, ког имплементирају Шведска и УСАИД, обратили су се 2019. године са захтјевом за додјелу бесповратних средстава. "Пиле-фарм" је изградио нову зграду, а "Фарма два" пројекат им је помогао у набавци дијела опреме потребне за правилно функционисање фарме, укључујући систем за хлађење и вентилацију.