latinica  ћирилица
27/01/2021 |  10:25 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Дан опомене и тужног сјећања

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је да је 27. јануар, Међународни дан сјећања на жртве Холокауста, дан опомене и тужног сјећања на све жртве нацизма и на патње српског народа, који је, уз Јавреје и Роме, био највећи страдалник у нацистичким логорима смрти, а да је сјећање на сваку жртву важно како се злочини не би никоме никада поновили.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

- Ово је дан у којем треба да се сјетимо милиона невиних жртава нацизма и Холокауста и свих наших невино убијених сународника, све дјеце која су страдала у усташким логорима смрти у НДХ само зато што су била друге вјере и нације - рекао је Чубриловић.

Он је истакао да је заједничка обавеза никада не заборавити и да кроз образовни систем млади спознају страхоте нацизма, како би могли да се супротставе сваком злу, поштујући и слиједећи пут антифашизма својих предака, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

- У том смислу, надам се да ће брзо почети изградња меморијалног центра и музеја Доња Градина, у знак сећања на жртве комплекса логора смрти Јасеновац - навео је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да га посебно радује чињеница да ће коначно, послије деценија ћутања, свијет имати прилику да види све страхоте нацизма које су прошли Срби, Јевреји и Роми кроз логор Јасеновац, захваљујући српском кандидату за Оскара - филму "Дара из Јасеновца", чије приказивање у америчким биоскопима би требало да крене за који дан.

Он је констатовао да свијету до сада нису презентоване патње и страдања нашег народа у Другом свјетском рату јер се комунистичка Југославија бавила, углавном, снимањем пропагандних филмова о партизанској борби, стављајући страхоте Холокауста под тепих.

- Зато је "Дара из Јасеновца" за нас стара прича, а за свијет потпуно нова, која ће барем дјелимично показати страдање народа на овим просторима - рекао је Чубриловић.

Међународни дан сјећања на милионе жртава Холокауста током Другог светског рата обиљежава се 27. јануара, а подсјећа на дан када је ослобођен концентрациони логор Аушвиц, гдје је умрло више од милион затвореника, углавном у гасним коморама током Другог свјетског рата.

На тај дан 1945. године јединице совјетске армије ослободиле су највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц са 7.500 затвореника.

У логору Аушвиц, проширеном у комплекс Аушвиц Биркенау, страдао је, према подацима Државног музеја логора, најмање 1,1 милион људи, углавном пољских и европских Јевреја, али и Рома, Пољака, заробљених војника совјетске Црвене армије и припадника других народа.

Генерална скупштина УН је на засједању од 1. новембра 2005. године усвојила резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.