latinica  ћирилица
27/01/2021 |  09:20 ⇒ 09:22 | Аутор: СРНА

Моцарт - геније и сиромах

Аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт /1756-1791/, један од највећих у историји музике, рођен је на данашњи дан 1756. године.
Моцарт (илустрација) -
Моцарт (илустрација)

Послије пресељења из родног Салцбурга у Беч, био је окружен сплеткама завидне и стваралачки јалове дворске музичке камариле и доживио је финансијски крах.

Послије смрти 1791. сахрањен је у заједничку сиротињску гробницу у Бечу.

Као "чудо од дјетета" на турнејама је обишао већи дио Европе. Већ у шестој години написао је прву композицију, у осмој сонате, у деветој симфоније, у 11. ораторијум, а у 12. оперу "Једноставна превара".

Написао је више од 600 дјела, укључујући опере, симфоније, концерте за клавир, виолину, флауту, кларинет, хорну и друге инструменте, гудачке квартете, квинтет са кларинетом /"Мала ноћна музика"/, сонате за клавир и за виолину, кантате, мисе...

Године 1784. Моцарт постаје "слободни зидар", осносно масон. Његова посљедња опера "Чаробна фрула" садржи многе масонске теме и алегорије.

Живот му је био пун новчаних тешкоћа и разних болести. Често није био плаћен за свој рад, а новца који би добио брзо је потрошио на екстравагантан начин живота.