latinica  ћирилица
27/01/2021 |  08:27 ⇒ 11:08 | Аутор: СРНА

Епископ Јоаникије: Чувати завјештање Светог Саве (ВИДЕО)

Његово преосвештенство епископ будимљанско-никшићки и администратор Митрополије црногорско-приморске владика Јоаникије позвао је вјернике да чувају завјештање Светог Саве, да његују светосавски дух, српски језик, да чувају ћирилицу која је крст са три прста.
Епископ Јоаникије  (Foto:in4s.net) -
Епископ Јоаникије (Foto:in4s.net)

- Да будемо поштени, јединствени, да идемо Христовим путем којим нас је учио Свети Сава и да тако буде навијек. Амин Боже дај - истакао је владика Јоаникије у честитки православном народу у Црној Гори поводом данашњег празника Светог Саве.

Владика Јоаникије је нагласио да је Свети Сава надишао вријеме још за живота, а то значи да је присутан и у данашњем времену, да је ушао у душу српског народа и украсио је свим божанским љепотама.

- Да бисмо се ми показали као прави Светосавци, да чувамо своју православну вјеру, чувамо своје светиње, љубимо једне друге, да се измиримо, да поштујемо сваког човјека и сваки народ и људе и њихова покољења, макар били и различити од нас. Да љубимо и пријатеље и непријатеље, да се покајемо - истакао је владика Јоаникије у видео-изјави коју је објавила Епархија будимљанско-никшићка.

Епископ Јоаникије је честитао велики празник светог оца Светог Саве, првог архиепископа и просвјетитеља српског, свештенству, монаштву, вјерном народу Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке и свим људима добре воље.

- Ова године га дочекујемо у посебним епидемиолошким мјерама, али ћемо га прославити скромно у нашим манастирима и храмовима светим службама - рекао је владика Јоаникије.

Он је изразио увјерење да ће у тој скромности бити пронађена велика радост коју ће Свети Сава излити са неба од Бога.

- Да Свети Сава благослови нашу дјецу у школама, наше наставнике и професоре, наше страдалнике, болесне, љекаре. Да благослови и укријепи у славу Божју - истакао је владика Јоаникије