latinica  ћирилица
26/01/2021 |  20:40 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

У Србију стиже 50.000 руских вакцина

Предсједник Србије Александр Вучић изјавио је вечерас да очекује да ће у Србију у наредних шест дана стићи 50.000 доза руске вакцине против вируса корона.
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik) -
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik)

Вучић је прецизирао да говори о оној количини вакцина која ће стићи, а не о ономе што је потписано.

- Стићи се 25.000 плус 25.000 доза, односно то је 50.000 доза у наредних шест дана - рекао је он за РТС.

Вучић је истакао да се преговара и са осталим произвођачима о набавци вакцина, поновши да сада у свијету влада "рат за вакцинама".

- Ово је рат за животе људи, али и за будућност економије сваке земље - рекао је он.

Вучић је додао да ће Србија добити и додатне количине кинеске вакцине, те да се прегвора и са поивоћачем вакцина "Астра Зенека".

Он је рекао да би нове количине кинеске вакцине требало да стигну прије маја, али није искључио могућност да буду у Србији већ у фебруару.

Вучић је поновио и да Србија није добила ништа из ЕУ програма "Ковакс" иако је све платила у вези са вакцинама.

Он је рекао и да је по броју вакцинисаних Србија убједљиво прва у региону, додавши да Црна Гора и БиХ немају ниједну вакцину, а да је Албанија обезбиједила 985 доза.

Вучић је рекао да они који су се вакцинали не треба да брину да ли ће моћи да приме другу дозу, јер су вакцине сачуване.

- Ако и дође до застоја у набавци, од дан два или пет...тај дан ће доћи. Грађани треба да знају да ће руководство државе урадити све да обезбиједи вакцине - поручио је он.