latinica  ћирилица
26/01/2021 |  15:21 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Петричевић у Костајници са привредницима о условима пласмана средстава

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић упознао је данас привреднике у Костајници о условима пласмана средстава која су предвиђена у буџету министарства за ову годину у износу од четири милиона КМ за набавку нових технологија и опреме.
Вјекослав Петричевић са привредницима у Костајници - Фото: СРНА
Вјекослав Петричевић са привредницима у КостајнициФото: СРНА

Петричевић је новинарима након састанка са начелником општине Николом Јањетовићем и посјете предузећима Сана линеа и Фореста рекао да су се костајнички привредници интересовали на који начин да остваре права.

- Ми смо их упутили, упознали их о томе, рекли да смо им на располагању, оставили контакт бројеве свих ресорних помоћника, тако да смо максимално дали могућност да се одређене нејасноће могу одмах појаснити и да се иде у правцу њиховог бољег пословања - додао је Петричевић.

Петричевић је нагласио да треба помоћи становништву и привредницима у овој локалној заједници коју је недавно погодио снажан земљотрес, те подсјетио да је Влада Српске интервентно дјеловала одмах након земљотреса.

Он је нагласио да треба помоћи и привреди која је угрожена епидемијом вируса корона.

Начелник општине Костајница Никола Јањетовић рекао је да је фокус посјете министра био да се привредницима дају информације које им нису биле доступне.

- Министар је изложио одређене програме министарства и мислим да ће доћи до њихове реализације овдје у Костајници и да ће бити напретка у сваком погледу - додао је Јањетовић.

Директор предузећа Сана линеа Маријана Бучевац рекла је да су министра упознали о проблемима са којима се суочавају, међу којима је проблем у вези са изолацијом радника, односно боловањем по том основу, које траје до 30 дана и иде на терет фирме.

- Као проблем смо навели и немогућност да учествујемо и добијамо тендере за производњу униформи и радних одијела за институције и предузећа са подручја Републике Српске. Те послове у 98 одсто случајева раде текстилна предузећа из Федерације БиХ - навела је Бучевац.

Она је додала да је у недавном земљотресу предузећу причињена штета од око 80.000 КМ, али да производни процес није угрожен.

Богдан Станисављевић из предузећа Фореста, које запошљава сто људи и бави се прерадом дрвета, рекао је да на објектима овог предузећа земљотрес није причинио штету, нити је утицао на производни процес.