latinica  ћирилица
26/01/2021 |  14:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Меркел: Вирус корона је промијенио свијет, могло и брже да се дјелује

Њемачка канцеларка Ангела Меркел истакла је данас да вакцине против вируса корона нуде излазак из пандемије, али да је Ковид - 19 промијенио свијет и да је брзина дјеловања могла бити боља.
Ангела Меркел - Фото: bild.de
Ангела МеркелФото: bild.de

- Њемачка је дио Европе и сви смо на почетку правили грешке, рефлексно се повукли. Али онда смо научили да је боље заједнички дјеловати - објаснила је Меркелова.

Меркелова је додала да је поука свега да је брзина дјеловања могла бити боља, указујући да су процеси постали бирократски, трају предуго и да на томе треба радити.

Меркелова је, у видео-обраћању на Свјетском економском форуму, указала да пандемија оставља дубоке трагове у привреди и друштву.

- То ће сигурно обиљежити наш живот наредних мјесеци и година - нагласила је Меркелова.

Меркелова је истакла да је било могуће брзо и одлучно дјеловање у одржавању привреде, али да постоје недостаци у дигитализицији, гдје је неопходно бити бржи.

Указала је да је вирус показао рањивост свијета.

- То се посебно видјело када је вирус прешао са животиње на људе. Између осталих Париска повеља се показала исправном и морамо на томе сарађивати - поручила је Меркелова.

Њемачка, према њеним ријечима, већ сада више од 40 одсто своје производње енергије добија из обновљивих извора.

С тим у вези се изјаснила за држање курса у правцу веће одрживости, додајући да би више од 35 одсто новца требало да се усмјери на заштиту климе.

- Велика опасност након пандемије је у томе да се сви најприје само на себе фокуисирамо, нас индустријске нације - упозорила је Меркелова.

Меркелова је истакла да "солирање" не би помогло у рјешавању проблема.

С тим у вези се изјаснила и за међународну сарадњу у вакцинацији.

Заложила се за расподјелу вакцина, истичући да када неко добије помоћ у таквој ситуацији онда се тога сјећа више него када добије помоћ у добрим тренуцима.

Исто тако је тражила јачање Свјетске здравствене организације, оцјењујући да је добра вијест најава повратка САД.