latinica  ћирилица
26/01/2021 |  11:34 ⇒ 11:36 | Аутор: СРНА

Утврдити одговорност међународних фактора за НАТО бомбардовање РТС

Радна група Владе Србије за безбједност новинара прихватила је приједлог Удружења новинара Србије да у план рада уврсти и утврђивање одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС-а током НАТО агресије на Србију и Црну Гору.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

У приједлогу УНС-а наводи се да би Радна група требала да затражи од НАТО-а да отвори архиве у вези са нападом на РТС, да координише активности са Комисијом за истраживање убистава новинара, Европском федерацијом новинара, те организацијама "Хјуман рајтс воч" и "Амнести интернешенел".

УНС тражи и да Радна група поднесе захтјеве за отварање архива Војске Југославије и обавјештајних служби, али и САД о овом случају.

У приједлогу се тражи да представници Радне рупе присуствују обиљежавању годишњице напада, саопштено је из УНС-а.

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године, у 2.06 часова, у НАТО бомбардовању зграде РТС-а убијено је 16 медијских радника.

У бомбардовању РТС-а погинули су Јелица Мунитлак, Ксенија Банковић, Дарко Стојменовски, Небојша Стојановић, Драгорад Драгојевић, Драган Тасић, Александар Делетић, Славиша Стевановић, Синиша Медић, Иван Стукало, Дејан Марковић, Милан Јоксимовић, Бранислав Јовановић, Милан Јанковић, Томислав Митровић и Слободан Јонтић.

За погибију радника РТС-а до сада је одговарао директор РТС-а у вријеме бомбардовања Драгољуб Милановић, који је 2002. године осуђен на десет година затвора јер није поштовао наређење Савезне владе, по којем је запослене и технику требало да измјести из зграде у Абердаревој улици, у Београду.