latinica  ћирилица
26/01/2021 |  10:36 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Тривић: Велики значај просвјетитељске улоге васпитно-образовних радника

Министарство просвјете и културе Републике Српске додјелом Светосавских награда указује на просвјетитељску улогу васпитно-образовних радника и на њихов значај у очувању светосавског националног, културног и духовног идентитета српског народа, рекла је Срни ресорна министарка Наталија Тривић.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

Тривићева је навела да 40 Светосавских награда, које ће ове године бити додијељене просвјетним радницима за изузетне резултате у области васпитања и образовања и залагање у раду са дјецом, те допринос квалитетнијем васпитању и образовању у Српској, свједоче о њиховој посвећености послу и у ванредним околностима које је прошле године изазвала епидемија вируса корона.

- Седам награда ће бити додијељено васпитачима у предшколском образовању, 24 награде су за учитеље и наставнике, док је девет награда намијењено професорима у средњем образовању - рекла је Тривићева.

Тривићева је напоменула да се Светосавска награда ове године, осим учитељима и наставницима у основним и средњим школама, додјељује и васпитачима у предшколским установама, што је омогућено измјенама законских рјешења.

Тривићева је напоменула да ће награде овогодишњим добитницима бити додијељене у складу са епидемиолошком ситуацијом, те ће свечана манифестација поводом додјеле Светосавске награде за радну, односно школску 2019/2020. годину бити уприличена путем телевизијског преноса на програму Радио-телевизије Републике Српске у четвртак, 28. јануара, у 18.00 часова.

- То је прилика да сви из својих домова испрате додјелу Светосавске награде, која мотивише све који раде у образовању на свим нивоима да се залажу и да максимално дају себе у процес образовања, али и показује спремност друштва да награди најбоље међу њима - рекла је Тривићева.

Тривићева је истакла значај што просвјетни радници у континуитету спремно раде и боре се са изазовима које им у образовању доносе нова времена, те што су спремни на иновације, едукације и усавршавање.

- Небројено пута су доказали да су спремни да одговоре свакој ситуацији, да максимално дају себе, и то се добрим показало и овај пут - рекла је Тривићева.

Светосавска награда, која се састоји од Светосавске повеље и новчане награде, додјељује се истакнутим васпитачима, стручним сарадницима и наставницима за претходну радну, односно школску годину да би се указало на значај и вриједност позива васпитно-образовних радника у Српској и са циљем развоја и унапређења васпитно-образовног система у Српској.