latinica  ћирилица
26/01/2021 |  09:39 | Аутор: СРНА

Моћан филм о теми о којој се шутило 75 година

Прве рецензије филма "Дара из Јасеновца" на америчким порталима указују на значај филма који открива истину о злочинима у усташким логорима у Независној Држави Хрватској и посебно истичу, уз тешке сцене којима филм обилује, глуму натуршчика - дјеце.
"Дара из Јасеновца" српски кандидат за Оскара - Фото: Screenshot/YouTube
"Дара из Јасеновца" српски кандидат за ОскараФото: Screenshot/YouTube

Тако портал "Велика јабука" наводи да је филм Предрага Атонијевића јединствен по томе што говори о логору који је постојао у доба НДХ коју су створиле усташе - ултранационалисти, расисти, ксенофоби, антисемити, антироми и антисрби.

Филм је базиран на тужним, али истинитим чињеницама и говори о десетогодишњој дјевојчици која настоји не само да преживи у конц-логору, већ и да сачува живот свог малог брата.

У рецензији се цитира дио из филма у коме њемачки посматрач пита усташког командата зашто се не концентришу само на Јевреје и Роме, а добија одговор да су други ту "зато што су Срби".

У тексту се истиче да филм показује да су и жене међу усташама у тим логорима биле крвожедне колико и мушкарци.

Као једна од најупечатљивих сцена наведена је она када усташки официри тјерају заробљнике да "играју игру са столицама" при чему онај који на вријеме не нађе своју столицу бива убијен на лицу мјеста.

Филм показује тровање групе српске дјеце гасом у Јасеновцу и указује на постојање капоа, лица која су у логорима служила и помагала мучитељима и убицама.

Посебан кредит, односно похвале, упућене су на рачун глумаца - аматера помоћу којих режисер ствара јаке ликове.

Портал "Drop the spotlight" даје филму максималну могућу оцјену - десет од десет звјездица.

Овај филм "држи очи отворенима", стоји у рецензији.

"Дара из Јасеновца" је моћан филм који даје гледаоцу увид у унутрашњост ужасних злочина почињених у Дугом свјетском рату и аутор текста снажно препоручује ово остварење.

Филм отвара причу о којој нико није чуо ништа 75 година - причу о томе како су Срби уништавани у усташком логору.

"Дара из Јасеновца" има фантасичну подукцију, наведено је у рецензији, а посебно су похваљени употреба свјетла и фотографија филма.

Ово је веома снажан филм са причом коју треба видјети - ради се о једином концлогору из Другог свјетског рата који нису држали Нијемци, закључује се у рецензији.

Филм "Дара из Јасеновца", аутора Предрага Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, имаће премијеру 5. фебруара у америчким биоскопима.

Овај филм је српски кандидат за Оскара за најбољи страни филм, а налази се и у конкуренцији за Златни глобус у свим категоријама.