latinica  ћирилица
25/01/2021 |  22:42 ⇒ 22:45 | Аутор: СРНА

Телефонски разговор Меркелове и Бајдена

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и амерички предсједник Џозеф Бајден сагласили су се у телефонском разговору да пандемија вируса корона и други глобални изазови могу бити ријешени само кроз блиску сарадњу, саопштено је вечерас из Берлина.

Трансатлантски односи су захладњели током администрације бившег предсједника Доналда Трампа, који је непрестано критиковао Њемачку због јаког извоза и релативно ниска одвајања за војску.

Меркелова је након састанака Групе Г7 и у НАТО са Трампом 2017. године поручила да се Европа више не може у потпуности ослањати на савезнике и да мора бити више независна.

Портпарол њемачке администрације Штефан Зајберт рекао је да је у свом првом телефонском разговору након Бајденове инаугурације, Меркекова америчком предсједнику честитала долазак на функцију.

- Истовремено, она је изразичла жељу Њемачке да преузме одговорност у рјешавању међународних задатака заједно са својим европском и трансатлантским партнерима - нагласио је Зајберт.

Према његовим ријечима, Меркелова и Бајден сагласили су се да су потребни додатни међународни напори да би се изборили са пандемијом вируса корона. Он је нагласио да је због тога Меркелова поздравила повратак САД у Свјетску здравствену организацију.

Он је навео да су лидери разговарали и о темама из спољне политике, посебно повезаним са Авганистаном и Ираном, те да је било говора о трговини и климатским промјенама.

Меркелова је поздравила и одлуку Бајдена да САД врати у Споразум о климатским промјенама из Париза и позвала га да посјети Њемачку чим то ситуација са пандемијом дозволи.