latinica  ћирилица
25/01/2021 |  21:19 ⇒ 26/01/2021 | 08:34 | Аутор: СРНА

Ненад Сузић осуђен на девет година затвора

Некадашњи министар просвјете Републике Српске и професор Универзитета у Бањалуци Ненад Сузић /71/ осуђен је пред Окружним судом у Бањалуци на девет година затвора због сексуалног злостављања четрнаестогодишње дјевојчице.
Ненад Сузић (Фото:атвбл) -
Ненад Сузић (Фото:атвбл)

Окружни суд данас је објавио првостепену пресуду којом је "оптужени Н.С. оглашен кривим због кривичног дјела обљуба са дјететом млађим од 15 година" из Кривичног законика Републике Српске.

Осим деветогодишње затворске казне, Сузићу је изречена и мјера безбједности забране потпуног вршења позива, дјелатности или дужности професора при чијем обављању се остварује непосредан контакт са дјецом.

Из Окружног суда је саопштено да је оптуженом изречена мјера безбједности забрана приближавања и комуникације са одређеним лицима и то забрана приближавања оштећеном лицу на удаљеност ближу од 50 метара и забрана комуникације са тим лицем, у трајању од двије године рачунајући од дана правноснажности пресуде, с тим да се вријеме проведено на издржавању казне затвора, не урачунава у вријеме трајања ове мјере.

Пресудом је Сузићу у изречену казну затвора урачунато вријеме проведено у притвору од 5. јуна до 5. децембра 2019. године.

У саопштењу се додаје да је оштећено лице са имовинскоправним захтјевом упућено на парницу.

Сузић је ухапшен у јуну 2019. године након што су се родитељи жртве обратили полицији пошто им је дјевојчица испричала да ју је Сузић, који им је комшија, напаствовао.

Пресуда није правоснажна и дозвољено је право жалбе.