latinica  ћирилица
25/01/2021 |  19:55 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Приходи од путарине још нерасподијељени, радна група тражи рјешење

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ усвојио је данас одлуку о привременим коефицијентима расподјеле средстава са Јединственог рачуна за период јануар-март, према којој Федерацији БиХ припада 62,51 одсто, Републици Српској 33,94 одсто, те Брчко дистрикту 3,55 одсто.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Чланови Управног одбора УИО разматрали су данас Нацрт закона о порезу на додату вриједност, те је затражено од предлагача да пристигле примједбе и сугестије уврсти у текст и достави за идућу сједницу на изјашњавање, саопштено је из Министарства финансија и трезора у Савјету министара.

На данашњој сједници није усвојен приједлог одлуке о привременој расподјели 100 милиона КМ прихода од путарине за изградњу ауто-пута и путева јер није било консензуса.

На приједлог Министарства финансија Републике Српске требало је бити распоређено 100 милиона КМ прикупљених средстава која су остала на подрачуну Јединственог рачуна тако да ФБиХ припада 59 одсто овог износа, Републици Српској 39 одсто, а Брчко дистрикту два одсто.

С обзиром на то да већ дуже вријеме не постоји сагласност међу ентитетским владама о овој расподјели, Управни одбор је данас усвојио закључак да буде формирана радна група која ће укључити све актере и понудити одлуку о коначној расподјели прихода од путарине.

Према подацима УИО БиХ, на подрачуну је до 19. јануара прикупљено 125.893.576 КМ.

Управни одбор УИО данас је дао позитивно мишљење на измјену одлуке о царинској тарифи којом се ослобађа плаћање царине на вакцину против вируса корона.

УО УИО усвојио је одлуку о ослобађању од плаћања путарине за дизел горива за ову годину којом ће бити обухваћени рудници, термоелектране и жељезнице у Републици Српској и ФБиХ.

На сједници је разматрана и одлука о обиљежавању течних горива којом се постиже заштита легалних токова на тржишту и осигурава бољи квалитет горива.

Нако што су изнесене примједбе, Управни одбор усвојио је закључак да се пошто буде коригован предложени текст одлука поновно достави на изјашњење.