latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:45 ⇒ 26/01/2021 | 09:23 | Аутор: РТРС

Изетбеговић умјесто извињења наставио дијелити лекције (ВИДЕО)

Умјесто извињења за изјаву да су Срби лош народ, лидер СДА Бакир Изетбеговић поново Србима дијели лекције.
Бакир Изетбеговић (фото: M. Kadrić) -
Бакир Изетбеговић (фото: M. Kadrić)

Након бурних реаговања, Изетбеговић тврди да својом изјавом није оптужио цијели српски народ за почињене злочине и геноцид. Ипак, није пропустио прилику да Србима поново упути поруку да је крајње вријеме да се суоче са истином, додајући да ће наставити са позивима да престану подржавати оне које их, како тврди, воде у нове неспоразуме и сукобе.

И данас су стигле бројне осуде Изетбеговићеве изјаве о Србима као лошем народу.

То што министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић јавно велича ратног злочинца Сакиба Махмуљина, официра надређеног одреду муџахедина, и што таква политичарка Србе назива фашистима, а српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика Хитлером, не чуди доктора политичких наука Милована Милутиновића.

Није изнанађен ни тиме што баш син творца "Исламске декларације" Бакир Изетбеговић Србе доживљава као лош народ. Све то је, каже, дио одавно познатих тежњи.

- Суочени смо са подизањем глава повампирених снага прошлости које се не мире са неизвршеним ратним циљевима очекујући да ће кругови из међународне заједнице помоћи да те циљеве остваре - истакао је Милутиновић, који је и предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, истиче да предсједнички избори у САД неће ништа промијенити у БиХ, како то неки прижељкују.

- Мислим да су то велика и нереална очекивања од нове америчке администрације. То очекују они који уопште нису свјесни да се геополитичка слика потпуно промијенила - тврди Ћеранић.

И потез новог амбасадора БиХ у Аустралији Мирзе Хајрића, који се похвалио поклоном - књигом "Исламска декларација" уклапа се у политику породице Изетбеговић и њима блиске Турковићеве, каже Милутиновић. Подсјећа на недавне ријечи Турковићеве да такозвани златни љиљани могу бирати мјесто у бх. дипломатији и остале потезе за осуду.

- Посебно треба истаћи да је Турковићева као амбасадор тадашње Републике БиХ дала на стотине пасоша муџахединима који су овдје дошли да сијеку српске главе - додао је Милутиновић.

Политиколог Александар Павић крајње упозоравајућим види Изетбеговићево признање да мрзи Србе и то што је Турковићева у тексту подршке Махмуљину цитирала ријечи његовог оца "Борба против њих никад није престала - и послије рата је рат!"

- Имамо посла са исламистима и са европским ИСИЛ-ом. То је само наставак приче на коју је указао српски члан Предсједништва Милорад Додик кад је рекао да је основ Бакировог односа према Србима конвертитски комплекс - наглашава Павић.

То што Изетбеговић интензивно вријеђа Србе највише штети његовом - бошњачком народу, сматра политиколог Цвијетин Миливојевић. Наглашава да савремена бошњачка елита не уважава законитост опстанка Босне и Херцеговине.

- То је тај један покушај да један народ добије колективно ореол жртве, а да друга два народа у Босни и Херцеговини - Срби и Хрвати - добију колективно ореол џелата - истиче Миливојевић.

О обиму Изетбеговићеве увреде свједочи и то што је његов рјечник осудио и ОЕБС.

- Мисија ОЕБС-а у БиХ позива на нулту толеранцију према негативној реторици, политичкој манипулацији, говору мржње и провокацијама и у јавној и у приватној сфери у БиХ - навели су из ОЕБС-а.

Изетбеговићеву антисрпску изјаву осудила је и Амбасада Русије у Сарајеву ријечима да жестоке расправе, оштре осуде и етикетирање негативно утичу на помирење у БиХ.