latinica  ћирилица
25/01/2021 |  18:16 ⇒ 26/01/2021 | 07:33 | Аутор: РТРС

Тодоровић: Сваки грађанин требало би да се вакцинише (ВИДЕО)

Директорка Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић рекла је данас да кампање против вакцинације представљају велики проблем, те да би незадовољавајући постотак вакцинисаних против вируса корона довео до раста броја заражених.
Невена Тодоровић - Фото: РТРС
Невена ТодоровићФото: РТРС

Тодоровићева је рекла да постотак вакцинисаних мора да буде висок како би се вирус побиједио, истичући да би сваки грађанин требало да се вакцинише за своју добробит и добробит свих.

Она је подсјетила да је Институт за јавно здравство Републике Српске направио општи план вакцинације, а домови здравља на основу тога појединачно праве планове у односу на територију коју покривају и број грађана које збрињавају, а који су обухваћени вакцинацијом.

Тодоровићева је рекла да приоритет у вакцинисању имају корисници и радници у домовима за старије, домовима за незбринуту дјецу, те здравствени радници и други радници у здравству који долазе у контакт са пацијентима и радници у микробиолошким лабораторијама. Након тога планирана је вакцинација старијих од 65 година, а затим обољелих од хроничних болести.

- Након тога биће вакцинисана лица која изразе жељу, јер је вакцинација добровољна - нагласила је она.

Тодоровићева очекује да ће прве дозе вакцина стићи почетком фебруара.

Када је ријеч о вакцинацији оних коју су преболовали ковид 19, Тодоровићева је рекла да је препорука да се сви вакцинишу, али не док су заражени већ након тога.

- Не би требало да примају вакцину прије истека 30 дана, а одређене препоруке у свијету кажу чак и до 90 дана. То ћемо знати када добијемо вакцину и препоруке произвођача - навела је она.