latinica  ћирилица
25/01/2021 |  15:46 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Заједничким снагама ријешити проблем плутајућег отпада у сливовима ријека Лим и Дрина

Помоћник министра за екологију Свјетлана Радусин, учествовала је на онлајн састанку који је иницирала министар заштите животне средине Републике Србије Ирена Вујовић, на тему "Рјешавање проблема плутајућег отпада у сливу ријека Лим и Дрина". Састанку су присуствовали и ресорни министар у Влади Црне Горе Ратко Митровић, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ Сташа Кошарац и представници хидро-енергетских објеката у сливовима ријека.
Плутајући отпад, Вишеград - Фото: СРНА
Плутајући отпад, ВишеградФото: СРНА

На састанку је потврђена спремност свих да се под хитно морају предузети конкретни кораци ка рјешавању проблема плутајућег отпада, како би сачували природне драгуље какви су ријеке Лим и Дрина, али и обезбједили несметано функционисање свих хидроенергетских постројења у сливу ријека.

Помоћник министра Свјетлана Радусин подсјетила је да министартсво за просторно уређење, грађевинасртво и екологију Републике Српске већ годинама тражи активније учешће и конкретније поступке надлежних институција у Србији и Црној Гори, када је ријеч о проблему плутајућег отпада, имајући у виду да отпад који плута ријеком Дрином, а који на крају заврши код ХЕ Вишеград угрожавајући њен рад, углавном настаје због дивљих депонија које се налазе у сливовима ријека, у Србији и Црној Гори, које се улијевају у Дрину.

Договорено да се у што краћем року формира радна група коју ће чинити представници надлежних институција али и експерти у области управљања отпадом Србије, Црне Горе, Републике Српске и БиХ, који ће предложити конкретна рјешења када је ријеч о проблему плутајућег отпада у сливовима ријека Лим и Дрина.

Учесници састанка сагласили су се да трајно рјешавање поменутог проблема захтјева огромна финансијска средства а прије свега промјену свијести грађања када је ријеч о бацању отпада у близини ријечних корита, како се еколошка катастрофа какву смо имали почетком мјесеца код ХЕ Вишеград, не би поновила.