latinica  ћирилица
25/01/2021 |  13:37 ⇒ 14:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Европска комисија затражила додатне мјере на границама ЕУ

Европска комисија је у ситуацији ширења нових сојева вируса корона и великог броја нових инфекција позвала да се избјегавају и "снажно обесхрабре" сва путовања која нису неопходна.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

У Бриселу су данас затражене додатне мјере на границама како унутар ЕУ, тако и на спољним границама у циљу заустављања ширења вируса.

- Тестирање ће бити обавезно за све путнике који улазе у ЕУ, укључујући и оне који су на тзв. битним путовањима. PCR тест за улазак у ЕУ мора бити стар највише 72 сата - каже комесарка за унутрашња питања Илва Јохансон.

Она наводи да се додатна правила, укључујући самоизолацију, карантин и праћење контаката до 14 дана, морају примијенити на путнике који долазе из трећих земаља, у којиме је примјетна циркулација нових сојева вируса.

За грађане ЕУ и носиоце боравишних дозвола тестирање ће бити омогућено при доласку, а формулар о локацији путника би требало да постане универзалан и обавезан.

Приједлог Комисије укључује додавање "тамноцрвене боје" на постојећу епдемиолошку мапу Европског центра за превенцију и контролу болести за области гдје је присутан висок ниво инфекција, дјелимично изазван новим сојевима вируса.

- Подржавамо одлуку земаља чланица да путници из других земља чланица не треба да буду одбијени на границама. Као рестрикције могу се примјењивати карантин и тестови прије или након доласка. За доласке из тамно црвених подручја важиће стриктније мјере - изјавио је европски комесар за првосуђе, Дидијер Рејндерс.

У Комисији наводе да ће бити изузетака који ће се односити на грађане који прелазе границе унутар земља чланица како би ишли на посао, у школу или се бринули о члановима породицама.

Грађани који због обавезних путовања долазе из тамно црвених зона морали би, према приједлогу Комисје, да ураде тест прије доласка и да буду у карантину, уколико то нема диспоропрционални утицај на њихово есенцијално путовање.

У Европској комисији закључују да је циљ ових мјера да се заштите грађани и јединствено ЕУ тржиште, укључујући и испоруку вакцина.