latinica  ћирилица
25/01/2021 |  12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Кошарац: Требаће још много напора да се исправе Шаровићеве грешке

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је да су протеклих годину дана рада овог министарства обиљежили напори да се, у условима пандемије вируса корона, заштити домаћа привреда, очувају извозне активности, али и да се исправе бројне грешке и неправилности које је у свом раду починио бивши министар Мирко Шаровић.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

- Биће потребно уложити и додатне напоре како би ово Министарство наставило да функционише у складу са уставним и законским надлежностима, будући да је бивши министар Шаровић често излазио и из једног и из другог оквира, злоупотребљавајући позицију министра и замјеника предсједавајућег Савјета министара с циљем остваривања политичке, страначке и личне користи - упозорио је Кошарац коментаришући критике које је на његов рачун упутио предсједник СДС-а Мирко Шаровић.

Кошарац је у изјави за Срну нагласио да није тачно да је БиХ изгубила тржиште Турске за извоз меса, али је тачно да је Шаровић фаворизовао фирме из Федерације БиХ, будући да ниједна фирма из Републике Српске није била укључена у тај посао, што данас није случај.

- Није тачно да Европска унија на било који начин доводи у питање извоз пилећег меса и јаја из БиХ, али је тачно да је Шаровић, као најбољи Бакиров министар, поново предност давао фирмама из Федерације БиХ, што данас такође није случај, будући да се овим послом веома успјешно бави предузеће 'Перутнина Птуј' из Српца. Кад је ријеч о извозу воћа у Русију нема никаквих санкција, за разлику од периода када је Шаровић био министар и када је извоз у Русију био прекинут ради илегалног увоза јабука из Пољске - рекао је Кошарац.

Он је поручио Шаровићу да проблем доношења Одлуке о квалитету нафте и течних нафтних деривата траје пуних десет година, од којих је Шаровић најмање седам година био на челу Министарства.

- Шаровић се осврће на санкције Енергетске заједнице, а заборавља да каже да су оне биле уведене и 2017. године, када је он био министар. Такође, не помиње невјероватну чињеницу да је као министар на различите адресе послао два различита текста Закона о регулатору електричне енергије и природног гаса. Кога је он ту покушао да превари - међународне званичнике, Републику Српску или самог себе? Само Шаровић зна одговор на то питање - поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, Шаровић је у свом раду показивао огромну дозу политичке самовоље и бахатости, покушавајући да од Савјета министара направи владу и одбацујући успостављање сарадње са ентитетским министарствима, поготово са министарствима у Влади Републике Српске која имају уставну надлежност у областима које покрива Министарство за спољну трговину и економске односе.

- Ово се посебно односи на случај 'Трговска гора'. Срамотно је да се Шаровић апсолутно није бавио тим случајем, нити је на било који начин покушао да пружи подршку министру за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренки Голић, која је годинама улагала напоре да заустави и спријечи изградњу одлагалишта нуклеарног отпада на Трговској гори - указао је Кошарац.

Он је додао да се Шаровићева самовоља огледала и у чињеници да је радио без Колегијума Министарства и без помоћника министара.

- У Министарству није постојала контрола фиктивних путних налога које је Шаровићев кабинет издавао, нити је постојала контрола Шаровићевих налога амбасадорима да неовлаштено и мимо одлука Савјета министара и Предсједништва БиХ закључују одређене, често штетне међународне уговоре. Посебна су прича Шаровићеви захтјеви према организаторима сајмова, о чему би они сами могли јавно да говоре - нагласио је Кошарац.

Он је додао да су грађани Републике Српске на посљедњим општим изборима веома јасно рекли шта мисле о Мирку Шаровићу, његовој политици и раду на министарској позицији.

- Као носилац листе Шаровић није успио да освоји ни 25.000 гласова, али се, без обзира на то, још годину дана грчевито држао за министарску фотељу, која му је очигледно нанијела политичку штету, али је доносила неку другу корист. Шаровић је политичар без политике и редовни губитник избора јер му грађани Источног Сарајева и Републике Српске никада неће заборавити ни период када је као градоначелник Источног Сарајева имао огромну улогу у уништавању привреде цијеле сарајевско-романијске регије - закључио је Кошарац.