latinica  ћирилица
25/01/2021 |  10:24 ⇒ 13:54 | Аутор: РТРС

ФЗО Српске финансира још 25 нових услуга

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од ове године почeo je да финансира још 25 нових здравствених услуга које до сада нису биле дио здравственог система, саопштено је из ФЗО Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске -
Фонд здравственог осигурања Републике Српске

Тиме је настављен тренд увођења нових услуга у здравствене установе у Српској, јер је у протеклих пет година уведено више од 300 нових услуга због којих су се раније наши осигураници упућивали на лијечење изван Републике Српске, наводи се у саопштењу.

- Тако да је од јануара 2021. године Универзитетско клинички центар Републике Српске почео да изводи 19 нових дијагностичких услуга из области инфектологије, микробиологије, патологије, хумане генетике и биохемијске – лабораторијске дијагностике - наглашавају из ФЗО Српске.

Из Фонда Српске истичу да је Завод за трансфузијску медицину почео да изводи и четири нове здравствене услуге из области крви и крвних компоненти које су препоруке Европске уније, јер је, између осталог, ријеч о савременој технологији одстрањивања леукоцита који за одређену категорију пацијената могу да изазову нежељене посљедице.

- Тако да је леукоредукција, односно смањење броја леукоцита до максимално резидуалног садржаја представља новију технологију припреме компоненте крви која је посебно значаја у циљу повећања већег степена безбједности трансфузијског лијечења пацијената. То је још један доказ да Фонд и цјелокупан здравствени систем прате свјетске трендове у овој области и настоје да пацијентима осигурају доступност здравствених услуга које се примјењују и у референтним европским клиникама - навод еиз ФЗО Српске.

Такође, и у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" од ове године уводе се још двије нове услуге из области физикалне медицине и рехабилитације, попут терапије ударним таласом за пацијенте са хроничним болним стањима локомоторног апарата.

Предност ове услуге је у ефикаснијем лијечењу, али и то што се пацијенти са овим здравственим проблемима не морају излагати оперативним захватима, наводи се у саопштењу.

Финансирање и увођење нових здравствених услуга дио су стратешке здравствене политике и опредељење да се улагањем у сопствени развој и ресурсе смањи број пацијената који морају да одлазе на лијечење изван Републике Српске. Из ФЗО Српске наглашавају да је, захваљујући томе, умјесто више од 10.000 пацијената који се се раније упућивали на лијечење изван Српске сада тај број смањен на око 6.000 осигураника на годишњем нивоу.

Из ФЗО Српске истичу да ће и даље у складу са финансијским могућностима подржавати здравствене установе када је у питању увођење нових здравствених услуга, јер је, кажу, између осталог и циљ да се новац која се се сада издвајају за лијечење изван Републике Српске усмјери у наш здравствени систем, тачније у здравствене установе у Српској.

Из ФЗО Српске подсјећају да је опредељење Фонда да из године у годину издваја већа средства за финансирање здравствене заштите, посебно када је у питању болнички здравствени сектор.

То је још један показатељ финансијске подршке Фонда здравственим установама у Српској, а све у циљу обезбјеђења што боље, ефикасније и доступније здравствене заштите осигураним лицима ФЗО Српске, наводи се у саопштењу.