latinica  ћирилица
25/01/2021 |  08:16 ⇒ 13:54 | Аутор: Независне

Британски сој вируса доћи ће и у Српску, ако већ није (ВИДЕО)

Први случај британског соја вируса корона јуче је потврђен у Србији, а Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство Републике Српске, за Независне је казао да очекују да овај сој пређе из Србије у Републику Српску, ако већ досад није.
Вирус корона - Фото: РТРС
Вирус коронаФото: РТРС

Зељковић је истакао да ће Република Српска у марту имати могућност секвенционирања короне, којим се утврђује сој вируса.

Додао је да је апарат за секвенционирање вируса корона у Српсу стигао крајем 2020. године, путем донације Свјетске здравствене организације, те да очекују да ће обука медицинског особља за рад на овом апарату почети у фебруару.

- У фебруару очекујемо да ће стићи особе које могу извршити обуку за рад на апарату - рекао је Зељковић.

Истакао је да крајем фебруара или почетком марта очекују да особље Института буде оспособљено за рад на овом апарату те да ће само секвенционирање вируса корона у Српској почети у марту.

Навео је да вируси имају јаку способност мутације те да овај сој, откривен у Великој Британији, има већу способност трансмисије.

- Има лакшу способност преноса, брже се преноси између особа, самим тим много већи број људи се може заразити у краћем периоду, на лакши начин. У томе лежи највећа разлика између овог и других сојева вируса - казао је Зељковић.

Додао је да овај сој развија исту клиничку слику као и сви досадашњи сојеви.

- Клиничка слика коју овај сој вируса корона изазива се не разликује много од клиничке слике других сојева. На срећу овај сој вируса корона не развија средње тешку или тешку клиничку слику, већ се само брже и лакше преноси - објаснио је Зељковић.