latinica  ћирилица
24/01/2021 |  20:21 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Јанша: Због енглеског соја вируса могуће одлагање блажих мјера

Предсједник Владе Словеније Јанез Јанша најавио је да ће Влада сљедеће седмице преиспитати одлуке о попуштању противепидемијских мјера због могућности да је у Словенији у већем броју присутан енглески сој вируса корона.
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs) -
Јанез Јанша (фото:intermagazin.rs)

Јанша је рекао да је нови случај заразе енглеским сојем потврђен код лица са подручја Косова и Метохије које има пребивалиште у Словенији.

- То лице вратило се из Белгије, о чему су словеначке власти обавијестиле белгијске, при чему је за улазак у државу користио негативан тест иако је имао и други који је био позитиван, па је сада стављен у изолацију и провјеравају се његови могући контакти - изјавио је Јанша на ванредној конференцији за новинаре.

Он је навео да је Словенија од словачке Владе посудила "неколико хиљада" специфичних PCR тестова који реагују само на енглеску варијанту вируса, а ради на томе да набави још таквих тестова.

- Већ данас је почела поновна провјера више стотина узорака особа код којих је у свим словеначким регијама био потврђен вирус корона, како би се утврдило да ли је ријеч о енглеском соју. Неки су налази били позитивни - рекао је Јанша.

Он је упозорио да подаци о стању епидемије из посљедња три дана "не уливају оптимизам", додавши да је стање са бројем новозаражених у више регија погоршано.

- С обзиром на нова сазнања о енглеском соју вируса у европским државама и проблеме око набавке вакцина Влада Словеније можда би другачије реаговала када је у сриједу доносила одлуке о попуштању мјера - појаснио је словеначки премијер.

Јанша је додао да ће због тога Влада у сриједу, 27. јануара, на састанку са члановима стручног тима поново размотрити ситуацију и могућу измјену мјера, а могла би реаговати и раније, чим добије резултате тестирања позитивних брисева из протеклих седмица који ће се сада тестирати на енглески сој.

Он је грађане позвао на крајњу озбиљност, посебно на ситуацију да ће неке мјере, према ранијој одлуци Владе, сљедеће седмице бити релаксиране и да ће поново бити отворене школе за полазнике три почетна разреда основних школа, као и да ће бити отворени вртићи за сву дјецу.

"Епидемија је у Словенији још на врло високом нивоу у поређењу са другим европским земљама. Зато је потребно бити крајње опрезан", истакао је Јанша.