latinica  ћирилица
24/01/2021 |  19:32 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Линта: Започети борбу за повратак нелегално пренесених надлежности

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је да је кључни интерес Србије да се заустави даље развлашћивање Републике Српске и да се започне борба за повратак надлежности које су на нелегалан начин пренесене на ниво БиХ.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је истакао да СДА и друге бошњачке странке никада нису прихватиле дејтонски компромис, те да профашистичка изјава лидера СДА Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ није ништа ново и један је од многих доказа огромне мржње СДА према српском народу, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Он је нагласио да Бакир Изетбеговић у контитунитету шири нетрпељивост према Србима јер одбијају да прихвате апсурдне лажи да су агресори и геноцидан народ, и никад неће да се одрекну Републике Српске и прихвате унитарну БиХ по принципу "један човјек, један глас".

- Треба да се подсјетимо, између осталог, профашистичке изјаве Бакира Изтебеговића коју је дао 20. јула прошле године у Козарцу код Приједора да је геноцид над Бошњацима почео у Крајини, а кулминирао у Сребреници и да има много Срба који су склони да хладно убијају комшије - навео је Линта, додавши да је главни кривац за рат исламистички режим Алије Изетбеговића чији је темељ била "Исламска декларација".

Линта је указао да је српском народу наметнут рат нелегалном сецесијом и нигдје у БиХ Срби нису први напали Бошњаке, те нагласио да су Срби одбранили Републику Српску и прихватили Дејтонски споразум да би се зауставио рат и постигло компромисно рјешење.

Он је истакао да је потпуно јасно да Бакир Изетбеговић и бошњачки политичари нису одустали од политике отимања дејтонских надлежности Републици Српској и укидања механизма националног и ентитетског вета у заједничким институцијама, те да је стога потребно покренути снажну дипломатску, политичку и правну борбу за истину о карактеру рата у БиХ, страдању српског народа и повратку на изворни Дејтонски споразум.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да су "Срби лош народ". Недавно је и министар спољних послова у Савјету министара Бисера Турковић упоредила српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са Адолфом Хитлером, а Србе са нацистима.