latinica  ћирилица
24/01/2021 |  14:28 ⇒ 14:30 | Аутор: СРНА

Стевандић: Питање статуса Српске базирати на афирмацији права на самоопредјељење

Уједињена Српска доставиће свим партијама у Републици Српској приједлог да се питање статуса Српске базира на афирмацији права на самоопредјељење које она има према повељи УН и свим европским конвенцијама и да та одлука буде уграђена, не само у партијска документа, већ и у одлуке Народне скупштине, рекао је предсједник ове странке Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

Стевандић је нагласио да то мора да буде стална битка за афирмацију и чување права Српске на самоопредјељење јер је то једина заштита и не може се чекати да неко припремајући, што јавно што тајно, нападе на Српску доведе до нових сукоба са несагледивим посљедицама.

- Ако из БиХ буду дошле поруке љубави, уважавања и сарадње ми ћемо своје опредјељење искористити да останемо у БиХ и градимо заједнички живот. Али свакако ћемо то своје право афирмисати и задржати по повељи УН и свим европским конвенцијама. То не може да буде само одговор на сталне провокације и најаве ратова које лидер СДА Бакир Изетбеговић често помиње. Његов живот је посвећен неком будућем сукобу са Српском - рекао је Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Према његовим ријечима, Република Српска не може да чека и она ће питање свог статуса морати да стави на мјесто број један.

- Желимо да сачувамо Српску јер је то гаранција нашег мира и опстанка, али и мира у БиХ - поручио је Стевандић.

Говорећи о одлуци Централне изборне комисије да поништи изборе у Добоју и Сребреници, Стевандић је навео да је потпуно евидентно да Изетбеговић са већом или мањом подршком међународних центара и естаблишмента у Федерацији БиХ у суштини управља Изборном комисијом, те да покушава да управља и политичким процесима, а жели да управља и будућношћу и миром у БиХ.

Он сматра да би Изетбеговићева фашисоидна изјава да су Срби лош народ у сваком нормалном друштву изазвала заједнички одговор политичких партија из Српске и довела до одлучности и јединства.

- Умјесто тога, колеге из СДС-а и ПДП-а су као одговор Изетбеговићу понудиле наставак својих окршаја са властима Српске усмјеравајући све своје активности на даље нападе на српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика - рекао је Стевандић.

Он је навео да је бошњачки народ, као сви други, добар народ и забринут је као и Срби за будућност, али да је на Бошњацима да одлуче да ли им је прихватљиво то што ради и нуди Изетбеговић.

Замјеник предсједника Уједињене Српске Синиша Видовић рекао је да је нелегитимни ЦИК уз помоћ два представника Срба покушао прво да елиминише Уједињену Српску из изборног процеса, а да су сада посао завршили поништавањем избора у Добоју и Сребреници.

- То је, вјероватно, показна вјежба за парламентарне изборе 2022. године када би могли да пониште резултате за предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ у случају да не прође њихов кандидат - навео је Видовић.

Члан правног тима Уједињене Српске Јелена Шљокавица сматра да је одлука ЦИК-а о Добоју и Сребреници незаконита, паушална и неразумљива. Она је нагласила да је недопустиво да поступајући органи доносе овакве одлуке које се не заснивају на процесним и материјалним ставкама, као ни на правилима струке.

Она очекује да ће Апелационо вијеће Суда БиХ одлучити по жалби у складу са струком и поступити у складу са процесним и материјалним ставкама.

ЦИК је недавно донио одлуку о поништавању избора одржаних 15. новембра на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница за ниво начелника и Скупштине општине. Избори су поништени на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.