latinica  ћирилица
24/01/2021 |  10:19 ⇒ 10:51 | Аутор: СРНА

Козара први пут добија велнес и спа садржаје

Планински мотел "Бијеле воде" у срцу Националног парка "Козара" планира да прошири смјештајне капацитете са садашњих 11 соба на око 60 лежаја, те да уведе нове садржаје, попут затвореног базена, док ће ресторански капацитет остати исти - до стотину гостију.
Национални парк Козара - Фото: Facebook
Национални парк КозараФото: Facebook

- Намјера нам је да прерастемо у бутик-хотел чија је предност у интимнијој атмосфери и гдје се сваком госту поклања пажња. Осим нових садржаја за велнес и спа, имаће и конференцијску салу за тај број људи - рекао је Срни руководилац маркетинга у овом мотелу Владислав Мирковић.

Он је навео да је почетак градње био планиран за март прошле године, али га је одгодила епидемија вируса корона, те да, према садашњим плановима, радови треба да почну у овој, а заврше се у идућој години, ако не би било непредвиђених околности.

- Ми не идемо на бројност, ми идемо на квалитет и својим гостима нудимо модеран смјештај и врхунску националну кухињу, а сада и квалитетне пратеће садржаје. Кроз ову инвестицију, али и кроз учешће у пројектима попут актуелног `Фил Козара`, развијамо туризам као примарну, а не терцијарну дјелатност, и то на начин да инсистирамо на понуди туристичких производа 365 дана у години, а не само викендом и не само сезонски - истакао је Мирковић.

Пројекат "Фил Козара" из програма "ЕУ фор бизнис" вриједан је више од 450.000 КМ, а партнери су Агенција за економски развој града Приједора "ПРЕДА-ПД", Национални парк "Козара", Туристичка организација града Приједора, Бициклистички клуб "Просајклинг", Планинарско друштво "Клековача", мотел "Бијеле воде" и "Елта медија" Бањалука.

- Масовне посјете Козари, какве смо имали прошлог викенда када је било скијања, али исто тако и у викенде без снијега, нису правило него изузетак условљен пандемијом. И добро је да нису правило јер би то био превелик притисак на планину, а ту не смије бити компромиса - сматра Мирковић.

Према његовим ријечима, омасовљавање не смије бити стратешки циљ јер је Козара национални парк и туристичка понуда мора бити уравнотежена са природним и културно-историјским насљеђем и треба се развијати на начин да буде умјерено посјећена што већи број радних дана у години, те у јесен и прољеће једнако као зими и љети.

- Ова планина не може бити као олимпијска Јахорина јер са око 800 метара надморске висине у протеклој деценији има 18 скијашких дана годишње, а не може бити ни као Теслић јер је тамо бањски туризам дуга традиција. Током пандемије сва домаћа излетишта јесу забиљежила већи број посјета, али то не може бити параметар за дугорочно планирање јер је пандемија привременог карактера - оцијенио је Мирковић.