latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:10 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Болница Невесиње: Херојски напори у борби против ковида (ВИДЕО)

Једна од девет болница које је предсједница Српске одликовала за изузетне заслуге и допринос у организовању, спровођењу и пружању медицинске помоћи, спасавању живота, као и сваки други вид подршке и улагања херојских напора у борби против пандемије ковида 19, је и болница у Невесињу.
Болница Невесиње - Фото: РТРС
Болница НевесињеФото: РТРС

Ова Болница иначе је у Херцеговини препознатљива по одличним условима, стручном медицинском особљу и изузетном залагању да својим пацијентима пружи најбоље услуге.

Менаџмент болнице у Невесињу са захвалношћу говори о одликовању, као једном од подстрека за њихов даљи рад.

Истичу да много значи кад неко препозна труд и залагање, а посебно кад то зна и да награди.

Невесињска болница, баш због начина на који љекари и остало медицинско особље приступају пацијентима, има одличну репутацију и овдје не долазе само пацијенти из Херцеговине, већ из цијеле БиХ, и из Црне Горе.

Са ковидом 19 ухватили су се у коштац без обзира на то што ни простор ни број медицинских радника није био довољан.

- Ми смо се прилагодили, консултовали стручњаке да бисмо овај рад и приступ пацијенту организовали управо онако како налажу свјетски протоколи. Мислим да све оно што смо урадили, да број опацијената које смо збринули у 2020. години од ковида, а то је 320 пацијената који су прошли болничко лијечење овдје у Невесињу и највећи број повољних исхода и задовољних пацијената, управо говоре о томе да све што смо урадили - урадили смо на најбољи могући начин - каже директор Велибор Миливојевић.

У борбу за живот и ковид пацијената укључили су се сви љекари и сестре без обзира на то што нису имали искуства и што су њихови дотадашњи послови били везани за друге гране медицине.

Заједнички су се, без обзира на рад у отежаним условима, борили за дах сваког пацијента.

- Од самог почетка сам у овој причи. Било је у почетку тешко око организације и обуке особља, али послије је ишло све својим током. Било је тешко, више сати се проведе у одијелу, по врућини.Било је и тешких пацијената и сви ти пацијенти који су хоспитализовани, то су тешке клиничке слике. Треба се с тим изборити - прича Стака Миловић, педијатар.

- Изазов за здравствене раднике био је велики. Сви смо се нашли у безизлазној ситуацији, али смо се одупријели. Посебно је био тежак 11 мјесец кад је велики број радника био заражен али смо уз неку реорганизацију успјели да се одупремо - додаје главна сестра Гинекологије, Жана Томовић.

У години обиљеженој пандемијом у невесињској Болници имали су сатисфакцију. Овдје је много више него ранијих година плач новорођенчади озарио лица и запослених , али и пацијената.

Број порођаја у 2020. за 20 одсто већи него у 2019. години.

Колико су добри у свом послу говори и податак да све више трудница из цијеле Херцеговине одлучује да се породе управо у болници Невесиње.

Признање које је стигло у ову здравствену установу само је једна од потврда њиховог успјешног и вриједног рада.