latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:36 | Аутор: СРНА

Црна Гора: За први квартал 250.000 доза вакцина против вируса корона

Влада Црне Горе договорила је или је у финалној фази договора за набавку 250.000 доза вакцина против вируса корона за први квартал ове године, а прве дозе се очекују почетком фебруара, рекла је министар здравља Јелена Боровинић Бојовић.
Производња вакцина - Фото: Screenshot/YouTube
Производња вакцинаФото: Screenshot/YouTube

Бојовићева је прецизирала да грађани имају могућност да бирају између Фајзер/"Бионтекове", кинеске Синофарм" и руске Спутњик вакцине.

Она је навела да су у финалним преговорима са Фајзером и да ускоро слиједи потписивање, те да је планирана набавка 50.000 доза вакцина, а 12.000 је прва количина која би требало да стигне.

Бојовићева је навела да је уговор са Русима потписан и њиме је затражено 50.000 вакцина, те се очекује веома брзо да вакцине стигну у Црну Гору.

- За кинеску вакцину смо у завршној фази, очекујемо потписивање финалног уговора. Тражено је 150.000 доза вакцина, од чега је доста велики проценат, обећано да ће бити донација - појаснила је Бојовићева.

Према њеним ријечима, прво ће бити вакцинисани штићеници старачких домова, односно особље које ради са њима, затим особе старије доби од 80, 75, 70, приближавајући се према 65, као и здравствени радници.