latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:10 | Аутор: СРНА

Ђокић: Погрешна одлука секретаријата енергетске заједнице БиХ

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да Федерација БиХ није показала одговорност, па су услиједиле санкције Европске енергетске заједнице БиХ.
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba) -
Петар Ђокић (фото: socijalisti.ba)

Ђокић сматра да је одлука Европске енергетске заједнице о санкцијама БиХ погрешна, јер њен секретаријат није искористио свој утицај да неусаглашена питања ријеши на други начин.

Он је навео да су се на посљедњој конференцији у Неуму 2019. године, гдје су били премијери Српске и ФБиХ, обавезали и потписали заједнички акт и изразили спремност да закон о преноса тржишта електричне енергије и питање гаса у БиХ добије подршку Републике Српске, коју је и добио.

- Сматрали смо да смо тиме завршили посао, те је такав закон могао да иде у парламентарну процедуру, односно да буде предложен преко Савјета министара. То се није десило зато што федерална страна није жељела такав усаглашен преднацрт закона да подржи - рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, федерална страна је тражила да се питање гаса у БиХ регулише посебним законом, а не кроз овај што би било изван Устава.

- То је кључни разлог. Федерација БиХ је у том смислу одступила од договора и обавеза које је имала и није показала ту врсту одговорности према енергетској заједници - рекао је Ђокић.

Он сматра увредљивим ако се у образложењу одлуке каже да су били неки посебни интереси, које је имала Српска, па није допуштала да се донесе одлука о квалитету течних горива на начин да би у том случају били повријеђени интереси произвођача течних енергенета из Српске, као што је Рафинерија нафте у Броду.

- Она већ двије године не ради и не може се на њу нико позивати да смо ми штитили њене интересе - рекао је Ђокић.

Ђокић је навео да је Република Српска у претходном периоду била веома досљедна и упорна да се изврше обавезе из трећег енергетског пакета.