latinica  ћирилица
22/01/2021 |  16:11 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Ножица: ОБА би требало да испита анонимну пријаву против судија

Адвокат Сенка Ножица изјавила је да би Обавјештајно-безбједносна агенција требало да испита ко стоји иза анонимне пријаве против судија Суда БиХ и да се тиме позабави правосудни систем БиХ.
ОБА - Фото: РТРС
ОБАФото: РТРС

- Сматрам да се овим треба позабавити ОБА и тиме штити институције БиХ па самим тим и земљу. Мислим да се тиме мора бавити јер је то директно подривање БиХ и свих институција БиХ - сматра Ножица.

Она је истакла да се дигнитет Суда БиХ мора чувати и да анонимна пријава која је објављена против судија Суда БиХ представља удар на правосуђе.

Ножица је рекла да је некоме у БиХ веома важно да је дестабилизује и да сруши Суд, а то је посљедња брана сваког човјека, коју неко покушава да сруши, па тако и БиХ.

- Свако у домену свог посла треба да подржимо сваки суд јер у њему тражимо правду - рекла је Ножица новинарима.

У четвртак, 14. јануара објављено је "отворено писмо" у којем се као потписници наводе судије Суда БиХ и тужиоци Тужилаштва БиХ, а позивају предсједника Суда БиХ Ранка Дебевеца да одмах и безусловно да оставку на ту функцију и врати мандат судије Суда БиХ.

У писму се наводи, између осталог, да је општепозната чињеница "добрих" односа Дебевеца, са директором Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османом Мехмедагићем, па тако и његовим менторима, посебно у вријеме кривичног процесуирања Мехмедагића, истраге, подизања оптужница и суђења.

Судије и предсједник Суда БиХ одбацили су наводе изнесене у такозваном "отвореном писму" непознатог пошиљаоца, посебно ауторства текста, а и главни тужилац и тужиоци Тужилаштва БиХ осудили су сваки вид непримјереног напада на носиоце правосудних функција.