latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:51 | Аутор: СРНА

Лазић: У другостепеном поступку повећати казну Махмуљину

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је да очекује да ће у другостепеном поступку Суд БиХ срамотних 10 година затвора команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину повећати на већу и максималну казну.
Вељко Лазић - Фото: РТРС
Вељко ЛазићФото: РТРС

Лазић сматра да је скандалозно мала казна којом је Суд БиХ Махмуљина осудио на 10 година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

- Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила незадовољна је изреченом казном Махмуљину у односу на тежину злочина који су починили муџахедини над српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године - рекао је Лазић Срни.

Суд БиХ осудио је данас првостепеном пресудом команданта Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиба Махмуљина на десет година затвора за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Пресуда је изречена након пет година од почетка судског процеса и више од 25 година послије најмонструознијих злочина почињених над Србима на подручју Завидовића и Возуће.

Муџахедини из одреда "Ел муџахедин", пристигли из арапских и других исламских земаља, брутално су одсијецали главе српским војницима, а потом тјерали остале српске заробљенике да љубе одсјечене главе, о чему је снимљен и документарни филм "Љуби брата".

Стручњаци за борбу против тероризма сматрају да се прва велика војна операција терористичке организације "Исламска држава", уз масовно ритуално одсијецање глава хришћанима, десила управо након паљења и рушења Возуће 1995. године. Деценијама послије су услиједили бројни терористички напади на тлу Европе.