latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:24 | Аутор: СРНА

Кривокапић: Расвијетлити убиство Јовановића и нападе на новинаре

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да нерасвијетљено убиство главног и одговорног уредника "Дана" Душка Јовановића представља велику мрљу за цијело друштво и да ће Влада инсистирати да се расвијетле сви случајеви напада на новинаре.
Здравко Кривокапић (Фото: GOV.ME/S.Matić) -
Здравко Кривокапић (Фото: GOV.ME/S.Matić)

Кривокапић је за "Дан" поводом Дана новинара Црне Горе, који се обиљежава 23. јануара, изјавио да се у Црној Гори до сада није могло говорити о слободи медија због свих напада на новинаре који су професионално обављали свој посао.

- Слобода медија један је од приоритета Владе, која ће радити на побољшању амбијента у којем новинари у Црној Гори дјелују. Зато је овај датум важан да се подсјетимо колико су слободни медији важни за нас као грађане ове државе - истакао је Кривокапић.

Он је навео да се не могу заборавити ни друга недјела против новинара, међу којима је и напад на Оливеру Лакић.

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић оцијенио је да постоји утемељена забринутост у погледу слободе изражавања и медијског амбијента у којем су забиљежени одређени помаци у истрагама случајева напада на имовину медија, док остају нерасвијетљени најтежи напади на новинаре, прије свега убиство Јовановића.

Секуловић је за "Дан" рекао да су слобода говора и независност медија један од главних показатеља демократског друштва и државе која почива на владавини права.

Он је рекао да систем мора гарантовати безбједност новинара и ефикасно реаговати на све нападе на њихов интегритет.

Главни и одговорни уредник "Дана" Душко Јовановић убијен је 27. маја 2004. испред редакције овог листа.