latinica  ћирилица
21/01/2021 |  21:00 ⇒ 21:00 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Надам се да је опозиција добро разумијела гласање у Представничком дому

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да није постојао рационалан разлог за покретање процедуре опозива Савјета министара, те да се нада да је опозиција добро разумјела гласање у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ
Зоран Тегелтија - Фото: klix.ba
Зоран ТегелтијаФото: klix.ba

Тегелтија сматра да би било поштено и коректно да министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић поднесе оставку након става свог партијског шефа о овом питању.

- Имате политичку партију која је прешла у опозицију и која има страшну потребу да се нуди на све стране. С друге стране, њихови нови потенцијални партнери можда би их прихватили, а можда и не би. У тој борби ДНС-а да нешто обећа својим гласачима, а да сачува неке функције заробљен је управо министар Лучић - рекао је Тегелтија.

Тегелтија је навео да је СДА "већ истрговала са ДНС-ом неке друге позиције", због чега је, како је истакао, тешко очекивати Лучићеву смјену, нагласивши да се у Представничком дому често формирају већине које не одговарају реалној парламентарној већини у БиХ.

- СДА је користила политичке партије из Републике Српске, посланике СДС-а и ПДП-а и једног посланика из СДА који је из Републике Српске, да би донијели неке одлуке, попут одлуке о избору руководства Централне изборне комисије БиХ. С друге стране, они који су практично доживјели изборни дебакл 2018. године свесрдно се нуде како би поново направили већину у Сарајеву. Било би логично да се ману ћорава посла - поручио је Тегелтија.

Према његовим ријечима, због лоших изборних резултата опозиција покушава правити неку другу атмосферу, па тако у Републици Српској свакодневно најављују рушење Владе, а имају 25 или 26 посланика.

- Међу тих 25 или 26 посланика, сигурно је 10 или 15 одсто оних који то не би подржали када би дошло до гласања - рекао је Тегелтија за АТВ.

Предсједавајући Савјета министара нагласио је да не жели да пореди садашњи са претходним сазивом Савјетом министара из више разлога, а првенствено због тога што је почетак рада претходног сазива био усмјерен на рушење надлежности Републике Српске.

Он је додао да су двије трећине овог сазива Савјета министара остале исте, али да једна трећина потпуно другачије гледа на позицију и улогу Савјета министара, а то су представници из Републике Српске.

- Оно што сам рекао кад сам дошао јесте да Савјет министара мора бити мјесто компромиса и консензуса, мјесто гдје ће се одлуке доносити у интересу грађана, а не политичких странака. Ништа у БиХ није заустављено што је зависило од Савјета министара, али овдје не могу проћи неке ствари које су неприхватљиве за било кога, односно које су у супротности са уставним уређењем - истакао је Тегелтија.

Говорећи о често најављиваним притисцима на БиХ и Српску у наредном периоду, Тегелтија је констатовао да притисци на Републику Српску никад нису престајали, те да увијек постоје неке структуре у БиХ које инсистирају на некаквим старим договорима.

- Неки лидери политичких партија поново враћају причу о "априлском пакету" који је далеко иза нас. Али, колико год да има притисака, БиХ без унутрашњег договора и консензуса неће напредовати - оцијенио је Тегелтија.

Он је оцијенио да је невјероватно да у БиХ постоје снаге и структуре које хоће да направе уређење у БиХ захваљујући изборима у некој другој земљи.

- Лично мислим да БиХ никад неће напредовати са високим представником у БиХ. Али, оно што нама предстоји јесте да говоримо чињеницама, аргуменитима, да говоримо о томе да се зна како се мијења Устав, а они који мисле да ће неко други изван БиХ направити уређење у БиХ - страшно гријеше - нагласио је предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.