latinica  ћирилица
21/01/2021 |  19:06 ⇒ 19:06 | Аутор: СРНА

Ухапшени шверцери оружја повезани са терористима из Бугојна

Три особе, које је СИПА ухапсила у Олову и Кладњу, доводе се у везу са особама које су умијешане у терористички напад у Бугојну 2010. године, пише Глас Српске.

Из СИПЕ је данас саопштено да су приликом претреса на четири локације на подручју сарајевског, Тузланског и Зеничко-добојског кантона открили и привремено одузели ловачку пушку са оптиком, кумулативну ручну бомбу, шест ручних бомби М75, ручни ракетни бацач, муницију и друге предмете.

Акција хапшења осумњичених почела је 19. јануара, изведена је по налогу шефа Одсјека за тероризам Тужилаштва БиХ, а истрага је и даље у току.

Тужилаштво је саопштило да су прикупљене информације и докази да су особе које су се раније доводиле у везу са радикализованим особама прибавиле одређену количину оружја и експлозива, а намјера им је била да то прокријумчаре у земље ЕУ, гдје би била кориштена за извршење криминалних активности.

У нападу на Полицијску станицу Бугојно 2010. године убијен је полицајац Тарик Љубушкић, тешко је повријеђена полицајка Едина Хиндић, а лакше је повријеђено још пет полицијских службеника.

Оптужени за терористички напад Харис Чаушевић Окс је проглашен кривим те правоснажно осуђен на казну затвора од 35 година