latinica  ћирилица
21/01/2021 |  18:04 | Аутор: СРНА

Сретен Лукић привремено пребачен у хашку притворску јединицу

Бивши начелник Министарства унутрашњих послова за Косово Сретен Лукић, којег је Хашки трибунал осудио на 20 година затвора, привремено је пребачен са одслуживања казне из Пољске у хашку притворску јединицу.
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency) -
Сретен Лукић (Фото: SENSE Agency)

Лукић је осуђен за убиство, прогон, депортацију и друга нехумана дјела у склопу злочина против човјечности и кршења обичаја ратовања.

Он је 2015. године пребачен у Пољску на одслужење затворске казне.

У одлуци Међународног механизма за кривичне судове /ММКС/ се наводи да је Пољска раније обавијестила Механизам да не може извршити Лукићеву казну даље од одређеног дана у јануару 2021. године.

Према пољском закону за ову врсту кривичног дјела максимална казна извршења је 15 година, а будући да још није одређена земља у којој ће Лукић наставити служити преосталу казну, он ће на одлуку сачекати у притворској јединици УН.

Уз Лукића је Хашки трибунал 2014. године осудио Небојшу Павковића, команданта 3. армије Војске Југославије, Владимира Лазаревића, команданта Приштинског корпуса, Драгољуба Ојданића, начелника генералштаба Војске Југославије, и Властимира Ђордевића, помоћника министра унутрашњих послова.