latinica  ћирилица
21/01/2021 |  17:40 ⇒ 17:43 | Аутор: Б92

О филму "Дара из Јасеновца" пише престижни портал Златни глобус

Филм о страдању српског народа стиже за који дан у америчке биоскопе.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

Селекциона комисија Златног глобуса, најпрестижније организације за додјелу награда у филмској индустрији, објавила је званично на свом порталу goldenglobes.com аналитички текст о страдању српског народа приказаног у филму "Дара из Јасеновца".

Дуго очекивано остварење креће са приказивањима у биоскопима широм САД почетком фебруара, а осим трке за Златни глобус, Србију ће представљати и у трци за 93. награду Америчке академије филмске умјетности и науке – Оскар, у категорији за најбољи међународни филм.

Текст се бави историјском позадином приче филма, исказујући разумијевање за српске жртве и наводи се да је "Јасеновац" био један од највећих логора за истребљење, али да је у свијету мало ко чуо за њега.

- Овим мјестом ужаса управљао је владајући усташки режим, Хрватски револуционарни покрет, како су се сами називали. Они су били ултранационалистичка, фашистичка и терористичка група која је обављала прљаве послове хрватске владе, након што су Хрвати склопили пакт с Хитлером, брутално убијајући и мучећи више Јевреја, Рома и Срба него у већини других концентрационих логора - наводи се на порталу goldenglobes.com.

Потресна историјска сага "Дара из Јасеновца" редитеља Предрага Гаге Антонијевића на јединствен начин описује борбу, храброст и страдања српског народа током Другог свјетског рата из перспективе десетогодишње Даре. Ову трагичну причу, написану на основу истинитих догађаја и свједочења жртава рата, гледаоци из Чикага, Даласа, Хјустона, Атланте, Феникса и других већих градова имаће прилику да погледају од 5. фебруара, а нешто касније филм ће се приказивати и у Филаделфији, Детроиту, Индианаполису, Орланду, Кливленду и другим метрополама широм САД.

Филм, који су подржали Влада Србије и Филмски центар Србије, говори о породици разореној смрћу и раздвајањем, од које остају само десетогодишња Дара и њен двогодишњи брат Будо.

Дара преузима на себе мисију да заштити и спаси свог малог брата. На порталу goldenglobes.com истиче се да се редитељ не либи да прикаже злочине који су почињени, као и да скрене пажњу на податак да су Нијемци тражили од команданта логора да "очисти" локално становништво од Јевреја и Рома, али не и од Срба. У филму је, како стоји у тексту на поменутом сајту, управо усташки командант логора онај који сврстава Србе (и Словене уопште) у нацистичку категорију - "Untermenschen" (нижа раса).

- Ово је први играни филм који разоткрива страхоте Јасеновца и расвјетљава бесмислене злочине почињене на штету стотина хиљада жртава, од којих су многа била дјеца. И док филм открива ове трагедије, на крају прича причу о преживљавању и отпорности и о снази, храбрости и истрајности - ријечи су редитеља Антонијевића.

У филму "Дара из Јасеновца" главну улогу, Дару, тумачи дјевојчица Биљана Чекић́, која никада раније није глумила, док је остатак глумачке поставе добро познат гледалишту у Србији и региону.