latinica  ћирилица
21/01/2021 |  17:03 ⇒ 17:04 | Аутор: СРНА

Усвојена Уредба о додјели новца у оквиру пројекта "Ковид"

Влада Републике Српске данас је у Бањалуци усвојила Уредбу о корисницима, условима, начинима и поступцима додјеле новчаних средстава, роба и услуга у оквиру хитног пројекта "Ковид 19" за БиХ, који се односи на Републику Српску.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Уредбом се утврђују корисници, уређују услови, начини и поступци додјеле новчаних средстава, роба и услуга, праћење реализације, као и друга значајна питања, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Корисници финансијских и нефинансијских средстава пројекта су јавне здравствене установе у Републици Српској, Ветеринарски институт Српске "Др Васо Бутозан" у Бањалуци, корисници права из социјалне заштите у Републици Српској, у складу са законом који уређује област социјалне заштите, установе социјалне заштите за смјештај, центри за социјални рад, односно службе социјалне заштите, медији, пословна заједница и инспекцијске службе у Републици Српској, те општа популација у Републици Српској.

Влада Републике Српске усвојила је и измјену Уредбе о стандардима занимања.

На сједници је усвојена Информација о Пројекту подршке одрживом развоју туризма у БиХ и закључак о праћењу спровођења протокола из документа "БиХ - смјернице и протоколи за здравствену заштиту од ковида 19", којима се омогућава да Република Српска и БиХ добију међународну ознаку дестинације која је безбједна за путовања.

Ову ознаку додјељује Свјетски савјет за туризам и путовања, те би се њеним добијањем Република Српска и БиХ нашле на листи са још 40 земаља које је имају, а међу којима су Словенија, Хрватска и Црна Гора.

Влада Републике Српске задужила је Министарство трговине и туризма да прати спровођење протокола и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу да закључке упути Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара, како би се спровела даља процедура за добијање ознаке "безбједна за путовања", наводи се у саопштењу.