latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:43 | Аутор: СРНА

Ружнић: Помоћ ЕУ неће ријешити проблем, ако је услов нови кампови

Премијер Унско-санског кантона Мустафа Ружнић поручио је да финансијска помоћ ЕУ неће ријешити проблем миграната у БиХ ако је услов отварање бесконачног броја нових кампова за њихов смјештај.
Мустафа Ружнић (фото: facebook.com/pg/VLADAUSK) -
Мустафа Ружнић (фото: facebook.com/pg/VLADAUSK)

Судећи по инсистирању на враћању и задржавању илегалних миграната на спољним границама ЕУ, Ружнић сматра да би БиХ једноставно могла постати хотспот за мигранте, због чега тражи реакцију која ће спријечити такву судбину.

- Поред проблематике реадмисије, прецизније насилног враћања хиљада илегалних миграната с подручја Хрватске у БиХ, мимо Споразума о реадмисији, дугорочно се отвара и нова пријетња по безбједност БиХ и ситуација захтијева да БиХ говори једним гласом - поручио је Ружнић у писаној изјави медијима.

Ружнић је позвао БиХ, ентитетске и кантоналне институције, те полицијске агенције да заједно, свако у својим надлежностима, учине конкретне кораке у координацији и управљању мигрантском кризом.

Он је нагласио потребу дефинисања става БиХ о питању приједлога новог Пакта о азилу и миграцијама Европске комисије који у фокус ставља враћање илегалних миграната и њихово задржавање на спољним границама ЕУ.

- Неопходно је одмах приступити изради стратешког документа који би био резултат заједничког, координираног рада свих нивоа власти, гдје би се дефинисали темељни принципи, сви релевантни показатељи са терена и неопходне активности надлежних институција за одређено временско раздобље - навео је Ружнић.

Он је указао на потребу да се одреде квоте за прихват миграната у БиХ и расположивих смјештајних капацитета којима ће управљати надлежне институције БиХ, али и ефикаснија контрола источне границе, те опремање Граничне полиције БиХ.

Ружнић је указао да је за управљање миграцијама и поступање надлежних полицијских и других агенција потребно да се приступи измјенама и допунама Закона о азилу и Закона о странцима БиХ