latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:37 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Новинарка физички напала портпаролку ПУ Бијељина Александру Марић (ВИДЕО)

Министарство унутрашњих послова Републике Српске издало је саопштење у којем оштро осуђује данашњи догађај испред зграде Полицијске управе Бијељина, када је новинарка Зорица Кусмук физички напала портпаролку Полицијске управе Бијељина Александру Марић.
Нападнута новинарка - Фото: Screenshot/YouTube
Нападнута новинаркаФото: Screenshot/YouTube

Отворено писмо представницима медија преносимо у потпуности:

"Министарство унутрашњих послова Републике Српске цијени професионални ангажман представника седме силе и са новинарима има коректан однос и конструктивну сарадњу, те у том смислу оштро осуђује данашњи несвакидашњи догађај испред зграде Полицијске управе Бијељина, када је новинарка Зорица Кусмук физички напала портпаролку Полицијске управе Бијељина Александру Марић.

Новинарка "Семберских новина" Зорица Кусмук је око 10,50 часова физички напала портпаролку Марић, јер јој, како тврди, није достављена најава за медије за данашњу редовну конференцију за новинаре.

Имајући у виду да је догађај био испред зграде Полицијске управе, одмах је одреаговао дежурни полицијски службеник који је покушао да смири Кусмукову.

Овакво понашање није примјерено за било којег грађанина, а посебно не за представника медија. Додатно забрињава чињеница да је наводни неспоразум именована покушала рјешити физичким насиљем.

Контактом са редакцијом "Семберских новина" гдје је Зорица Кусмук стално запослена као новинар, утврдили смо да је ова редакција добила најаву за конференцију за штампу од стране Полицијске управе Бијељина још јуче, 20. јануара, као и да се именована већ годину дана води на боловању. Напомињемо и да се свака најава догађаја може наћи и на интернет страници МУП-а Српске.

Министарство унутрашњих послова Републике Српске осуђује сваки вид насиља, а посебно понашање које угрожава дугогодишњи коректан и професионалан однос и сам углед новинарске професије.

Представнике медија и удружења новинара позивамо да осуде овакав вид понашања о чему свједочи и снимак видео надзора испред зграде ПУ.

Полицијски службеници ПС Бијељина 1 издали су данас прекршајни налог именованој новинарки због почињених прекршаја по Закону о јавном реду и миру, члан 7., 8. и 12", наводе из МУП-а Српске.