latinica  ћирилица
21/01/2021 |  14:43 ⇒ 14:45 | Аутор: СРНА

Почели разговори о производњи руске вакцине у Србији

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић изјавио је данас у Русији да су почели званични разговори о производњи вакцине "Спутњик" на територији Србије и најавио скору посјету руских стручњака београдском Институту за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак".
Спутњик вакцине (Фото: Sputnik/Aerolíneas Argentinas Airline) -
Спутњик вакцине (Фото: Sputnik/Aerolíneas Argentinas Airline)

Поповић је заједно са стручњацима из београдског Института "Торлак" и Министарства здравља Србије данас имао састанак са генералним директором највећег руског произвођача вакцине "Спутњик" компаније "Генеријум" Данилом Таљанским, који је потврдио спремност руске стране да изврши трансфер технологија и помогне у обуци српских кадрова за производњу руске вакцине против вируса корона у Србији.

Поповић, који је посјетио производне капацитете компаније "Генеријум" у Владимирској области у Русији, навео је да је са том компанијом потписан протокол којим су дефинисани даљи кораци ка успоствљању заједничке производње вакцине "Спутњик" у Србији.

Он је најавио да ће у наредним данима руски стручњаци посјетити Србију и институт "Торлак" како би се увјерили у кадровске и технолошке капацитете којима располаже ова институција, саопштено је из Поповићевог кабинета.

Поповић је истакао да је ово још један доказ пријатељских односа Србије и Русије, али и и поштовања које предсједник Србије Александар Вучић ужива у Русији.

- Захваљујући предсједнику Вучићу, руска страна је одмах одговорила на наш молбу да се руска вакцина "Спутњик" производи у Србији и са највишег нивоа у руском државном врху наложено је да се изнађе начин како да успоставимо производњу ове вакцине у Србији у најкраћем могућем року - рекао је Поповић.

Он је истакао да се у овом тренутку руске вакцине "Спутњик", ван територије Руске Федерације, производе једино у Казахстану.

- Не треба посебно напомињати колики значај ће за нас имати производња руске вакцине у Србији. Прво за очување здравља и живота људи, а онда и за могуће развојне перспективе за дистрибуцију ове вакцине на Балкану и у Југоисточној Европи - рекао је Поповић.

Вршилац дужности директора Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак" Вера Стоиљковић истакла је да је овај институт спреман да хитно предузме неопходне кораке за успостављање производње руске вакцине у Србији.

- Технологије и окружење у којем се производи ова вакцина нама нису непознате. Увјерена сам да би институт "Торлак", уз подршку државног врха, заједно са руским стручњацима могао веома брзо да успостави производњу ове вакцине у Србији - истакла је Стоиљковићева.