latinica  ћирилица
21/01/2021 |  14:37 | Аутор: СРНА

Гугл постигао договор у Француској о плаћању преузетих садржаја

Компанија Гугл и група француских издавача саопштили су данас да су постигли начелни споразум о ауторским правима према којем ће амерички технолошки див плаћати издавачима преузете садржаје објављене на тој мрежи.
Гугл (архив) -
Гугл (архив)

Принципи договорени између француског издавачког лобија, Удружења информативних медија (АПИГ) и Гугла укључују критеријуме као што су дневни обим објава, мјесечни интернет саобраћај и "допринос политичким и општим информацијама", наводи се у заједничком саопштењу, а преноси Ројтерс.

Гугл и АПИГ нису прецизирали колико би новца према споразуму могле да добију чланице АПИГ-а, који окупља националне и локалне издаваче.

Детаљи о критеријумима за израчунавање накнада такође нису објелодањени.

Саопштење о овом споразуму долази налон вишемјесечних преговора између Гугла, француских издавача и новинских агенција о томе како да примјене измијењена правила ЕУ о ауторским правима, према којима издавачи могу да траже накнаду од мрежних платформи за објаву њихових вијести.

Гугл је до сада имао само појединачне уговоре ове врсте са неколико француских медијских кућа, укључујући националне дневне новине Монд и Фигаро.

Ово је његов први колективни споразум о ауторским правима са издавачима у Европи, додаје британска агенција.