latinica  ћирилица
21/01/2021 |  13:33 ⇒ 15:07 | Аутор: Независне

Јеринић: Не може ЦИК бирати власт

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, рекао је да је поништавање избора на 89 редовних бирачких мјеста за ниво градоначелника и Скупштине града Добој очекивана одлука Централне изборне комисије БиХ, која је, како је додао, нелегално изабрана.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

Како је нагласио, како су постали чланови комисије, тако и политички раде, односно дјелују.

- Спремни смо јуче, данас и увијек изаћи пред наше глађане. Грађани бирају власт, не могу чланови ЦИК-а њима бирати власт - навео је Јеринић.

Како је додао, одлука ЦИК-а још није званично објављена, а када буде објављена заједно са образложењем и поуком о правном лијеку, постоји могућност жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.

- Свакако да ће правни тим анализирати одлуку и услиједиће сигурно жалба. Вјерујем да ће Суд донијети закониту одлуку - рекао је Јеринић за Независне новине.

Јеринић је рекао да "незаконито изабрани људи доносе мимо рокова незаконите одлуке".

- Они су имали могућност да обуставе изборе, да их прекину, да их у року од 30 дана пониште или потвртде. Исту ову одлуку су могли донијети у року од 30 дана, што је по Изборном закону њихова обавеза. Ако су већ 19. новембра покренули управни поступак, Закон о управном поступку има одређене рокове. Рок је 30 дана, а у сложеним случајевима, како су назвали овај, рок је 60 дана. Данас је 21. јануар, што значи да су пробили и тај рок. А називају себе врсних правницима - нагласио је Јеринић.