latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:52 ⇒ 13:46 | Аутор: РТС

Шта је Бајден промијенио указима које је потписао првог дана

Првог дана на функцији предсједника САД, Џозеф Бајден је издао 17 извршних наредби, предсједничких меморандума и директива агенцијама. Девет од 17 указа директно преокреће политике бившег предсједника Доналда Трампа.
Џо Бајден (фото: twitter.com/thecableng) -
Џо Бајден (фото: twitter.com/thecableng)

 Предсједник САД Џо Бајден неколико сати након инаугурације потписао је 17 указа од којих више од пола иде у прилог демонтирању политичког наслеђа свог претходника Доналда Трампа.

Бајден је потписао низ извршних наредби, меморандума и директива агенцијама, којима је начинио прве кораке ка рјешавању пандемије вируса корона и поништавању неких одлука бившег предсједника Доналда Трампа.

- Почећу тако што ћу испунити обећања која сам дао америчком народу - рекао је Бајден новинарима у Овалном кабинету Бијеле куће док је потписивао указе.

Потезом оловке Бајден је зауставио финансирање изградње Трамповог граничног зида према Мексику, укинуо забрану путовања усмјерену углавном на муслиманске земље и прихватио прогресивну политику према животној средини и разноликости коју је Трамп упорно блокирао четири године.

Бајден је такође преокренуо неколико Трампових покушаја да се повуче из међународних споразума, започињући процес поновног придруживања Париском климатском споразуму и заустављајући излазак Сједињених Држава из Светске здравствене организације. На мјесто шефа америчке делегације при СЗО поставио је чувеног стручњака за заразне болести Ентонија Фаучија.

Осим тога, Бајден је потписао указ о тзв. "Сто дана изазова ношења маски" у коме тражи од Американаца да носе маске и држе дистанцу, а у савезним зградама и установама то је обавеза, док се државе и локалне владе подстичу да учине исто.

Бајден тражи и да се прекине Трампов приступ пандемији који је више пута јавно умањивао посљедице које изазива вирус. Председник САД је такође именовао координатора за одговор на ковид који, између осталог, треба да надгледа дистрибуцију вакцина и медицинског материјала.

Он планира да до краја јануара сваки дан проведен у кабинету посвети некој теми. Тако ће данас Бајден бити усредсређен на пандемију вируса корона, а у петак ће се бавити економским олакшицама – укључујући усмјеравање дјеловања агенција на програме заштитних мрежа и осигурање за случај незапослености.

Теме сљедеће недјеље биће "Купујте америчко", а извршна наредба од понедјељка појачава захтјеве за Владине куповине роба и услуга од америчких компанија. У уторак је тема капитал, заједно са напорима да се елиминишу приватни затвори.

Клима је на програму у сриједу заједно са извршном наредбом о покретању регулаторних мјера којом се поново успоставља предсједников савјет за науку и технологију и борбу против климатских промјена.

Четвртак је дан када ће Бајден укинути такозвану "политику Мексико Ситија" а бавиће се и здравственом заштитом.

Имиграција је на столу у петак, када Бајден планира да потпише извршне налоге који се тичу граница и избјегличке политике и успостави радну групу за спајање растављених породица.

У фебруару ће се предсједник САД фокусирати на оно што је у календарском документу идентификовано као "обнављање мјеста Америке у свијету".