latinica  ћирилица
20/01/2021 |  21:48 | Аутор: СРНА

Човић: Изборни закон промијенити без одлагања

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да ће се фокус с националних и политичких платформи у БиХ пребацити на друштвено-економска питања тек када се сва три конститутивна народа и сви грађани у БиХ буду осјећали сигурно, без бриге за њихов идентитет.
Драган Човић - прес - Фото: РТРС
Драган Човић - пресФото: РТРС

- Да би се то остварило, као кључни предуслов, без даљег одгађања треба промијенити Изборни закон, знатно прије општих избора 2022. године - рекао је Човић током видео-обраћања посланицима Европске народне странке /ЕПП/ у Европском парламенту поводом 25 година Дејтонског мировног споразума.

Он је истакао да се у БиХ треба инсистирати и радити на њеном путу ка ЕУ, те да ће се залагати за доношење европског устава.

Човић је навео да атмосфера неповјерења између политичких представника три конститутивна народа у БиХ често узрокује функционалан застој у институцијама и назадовање у спровођењу кључних реформи због чега је неопходно да БиХ добије кандидатски статус у јулу ове године и да се усвоје измјене Изборног закона у првих шест мјесеци ове године.

Он је навео да је БиХ мултинационална држава која функционише на бази признања и равноправности три конститутивна народа без обзира на варијације у њиховој бројности и демографска кретања на подручју земље.

- Као и до сада, очекујемо разумијевање и подршку међународне заједнице у рјешавању овог питања од виталног значаја за даљу демократизацију и остварење наше пуне интеграције у ЕУ. Стога ћу се залагати за доношење европског устава - онаквог какав је примјерен, могућ и потребан за европску БиХ, с којим она може ући у пуноправно чланство у ЕУ - истакао је Човић.

Нови Изборни закон, додао је, мора бити такав да интегрише политичку традицију равноправности и слободе, како за сваког појединца, тако и за сва три конститутивна народа.

Он је нагласио да су сви сагласни да БиХ уставни оквир мора ускладити са основним уставним начелима и нормама које произлазе из Европске конвенције о људским правима.

Човић је поменуо и како су избори у Мостару, иако су сматрани значајним помаком, изњедрили низ неправилности и неповјерења, прије свега у Централну изборну комисију /ЦИК/ БиХ.

Говорећи о мигрантској кризи у БиХ, Човић је рекао да се тај проблем мора ријешити на конструктиван начин на који неће бити угрожени становништво, стабилност, просперитет и партнерства са међународним организацијама.

Европским посланицима вечерас се обратио и лидер СДА Бакир Изетбеговић, који је између осталог, поновио да је потребно поступити по Мишљењу Европске комисије, о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ са дефинисаних 14 приоритета.