latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:08 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Српска против успостављања јединственог регистра рачуна физичких лица (ВИДЕО)

Представници Републике Српске у Управном одбору Централне банке БиХ су против успостављања јединственог регистра рачуна физичких лица у тој банци.
Сарајево: Централна банка - Фото: РТРС
Сарајево: Централна банкаФото: РТРС

То је за РТРС потврдио члан Управног одбора Драган Кулина, који истиче да је уређивање банкарског система у уставној надлежности Српске и Федерације.

Због захтјева ММФ-а да се унутар Централне банке лоцира регистар физичких лица, пропао је кредитни аранжман. Српски члан Предсједништва Милорад Додик рекао је да се Српска одлучно противи успостављању јединственог регистра у Централној банци јер је у питању пренос надлежнопсти.

Сваки арнажман са ММФ-ом у Сарајеву покушавају да искористе за пренос надлежности. Прије четири године та међународна финансијска институција условљавала је кредит успостављањем јединственог регистра рачуна физичких лица у Централној банци због јачања платног система.

И данас то траже али под изговором да је регистар потребан за борбу против тероризма и корупције.

Кредитни аранжман је пропао али гувернер ЦБ Сенад Софтић не одустаје од јединственог регистра иако такве базе већ постоје у ентитетима.

- Гувернер Софтић тврди да има правни основ, а прије 10 дана Парламент Федерације донио је измјене Закона о унутрашњем платном промету, којим је прописао успоставње јединственог рачуна лица у Федералној агенцији за информатичке услуге, идентично рјешење као што је у Републици Српскпј. То је логично, јер су уставне надлежности ентитета у уређивању банкарског система кристално јасне и неоспорне - наглашава Драган Кулина, члан УО Централне банке БиХ из Републике Српске.

Ипак, недовољно јасно, јер да јесте не би из Централне банке најавили да ће одлуком, а не законом наметнути јединствени регистар, каже Кулина.

Правни нонсенс, да је одлука јача од закона, правда се Законом о ЦБ БиХ који смјерницама, упутама и прописима даје законску снагу.

- Мој став и став господина Божића, другог члан УО ЦБ из Републике Српске, јесте да се не може подзаконским актом, тј. одлуком ЦБ, регулисатуи нешто што је регулисано законом и уколико дође до гласања ми ћемо гласати против тога - 

Евентуално прегласавање Срба у УО ЦБ БиХ који броји укупно пет чланова, био би јасан сигнал да се желе отети надлежности у банкарском систему на шта Српска неће пристати. 

- То само говори о тој банци која се није дрзнула да за годину дана колико траје пандемија која потреса свијет, понуди бар једну мјеру која би могла да санира проблеме које имамо. Али су веома упорни у том настојању да обезбиједе тај пренос надлежности. Мислим да је за нас то неприхватљиво - истакао је Милорад Додик, српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Успостављање јединственог регистра рачуна на бх. ниову донио би "главобоље" банкарима који би били изложени кривичном гоњењу уколико би личне податке грађана уступали мимо надлежних ентитетских институција.

- Ја мислим да таква одлука не би била проводива зато што постоји Закон у унутрашњем платном промету Републике Српске који је прописао и казнене одредбе за банке које би те податке слале неком другом осим Агенцији за посредничке и информатичке услуге у Српској - закључио је Кулина.

Гувернер ЦБ Сенад Софтић каже да се успостављањем јединственог регистра рачуна физичких лица не преноси надлежност нити се ограничавају могућности и право вођења ентитетских регистара.

Па ако је тако, зашто по сваку цијену жели регистар на ниову БиХ?