latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:35 ⇒ 15:12 | Аутор: Агенције

Ђоковић се огласио саопштењем због медијског линча кроз који пролази

Новак Ђоковић огласио се још једном у јавности, овог пута како би до детаља објаснио свој поступак слањем приједлога за ублажавања мјера у карантину.
Новак Ђоковић - Фото: Тwitter
Новак ЂоковићФото: Тwitter

Српски тенисер је то учинио у форми отвореног писма у ком је поручио да жели да се залаже за друге тенисере, као што су други чинили док је он био мали и небитан.

Истакао је да су ствари у медијима ескалирале и да је због тога осјетио потребу да се још једном огласи.

Поруку првог тенисера свијета преносимо у цијелости:

- У свјетлу скорашњих натписа у медијима и на друштвеним мрежама у вези са мојим писмом Крегу Тајлију (директору Аустралијан опена), желио бих да разјасним неколико ствари. Моје добре намјере према колегама у Мелбурну погрешно су представљене као себичне, тешке и незахвалне. То не може бити даље од истине.

Не тумачи се сваки поступак као оно што заправо јесте и некада када видим како се ствари послије одвијају, имам тенденцију да запитам себе треба ли да останем по страни и да уживам у свему што имам умјесто да обраћам пажњу на муке других људи. Ипак, увијек одаберем да нешто урадим и да будем од користи упркос посљедицама које представљају изазов и упркос неспоразумима.

Истински ми је стало до мојих колега играча и такође разумијем како свијет функционише – ко добија веће и боље и зашто је то тако. Зарадио сам своје привилегије на тежи начин и управо из тог разлога ми је тешко да сам гледам када знам колико је мени значила свака помоћ, гест и лијепа ријеч када сам ја био мали и небитан у свијету. Зато корисим своју привилеговану позицију да колико год могу будем од користи када је то потребно.

Одувијек сам имао веома добар однос са Крегом, поштујем сав труд који је уложио у то да Аустралијан опен буде мјесто којем се радујем сваке године. У нашем дописивању преко имејла искористио сам прилику да разговарамо о потенцијалним побољшањима услова за играче који су у потпуном карантину.

Ту је било неколико идеја и приједлога других играча из нашег групног 'чета', није био циљ да се икоме нашкоди, намјера је била само да помогнемо. Био сам свијестан да су шансе мале да се било који наш приједлог прихвати, баш као што је одбијен мој захтјев да будем у карантину са својим тимом у Мелбурну умјесто у Аделајду, због стриктних прописа Владе. Пошто нисам могао да будем с другима у Мелбурну, ставио сам се на располагање да помогнем ако је потребно.

Разумијем да организовање међународних спортских догађаја током пандемије представља ризик и за локалну заједницу и за саме играче. Због тога се много захваљујем Тениској асоцијацији Аустралије, Влади Аустралије и грађанима који су прихватили ризик са нама у име љубави према игри и вишеструке економске користи за земљу. Почаствовани смо и даћемо све од себе да поштујем протоколе. Надамо се да ћемо моћи да се бринемо о својим тијелима и да будемо спремни за менталне и физичке изазове који ће бити пред нама када турнир почне.

Ствари у медијима су ескалирале и постојао је генерални утисак да су играчи, укључујући и мене, незахвални, слаби и себични јер се непријатно осјећају током карантина. Сви смо дошли у Аустралију да се такмичимо. Немогућност тренинга и припреме заиста није лако. Нико од нас није доводио у питање 14 дана карантина упркос томе шта поједини медији пишу.

Жељно ишчекујем да играм пред публиком и да се прикључим тениском лудилу и енергији града који су ме водили овде ка многим побједама. Радујем се и томе што ћу у Мелбурну видјети колеге. Дирнуле су ме бројне поруке захвалности и љубави које сам добио у посљедњих неколико дана.

Желим вам здравље и љубав, Новак.

Ђоковића наредних недјеља очекују велики изазови, а овим саопштењем жели да стави тачку на све спекулације.

Прво егзибиција у Аделајду 29. и 30. јануара, потом АТП Куп од 1. до 5. фебруара, а потом и оно најважније – Аустралијан опен (8-21).