latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:32 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

"Поносни маркет" - потписан меморандум о сарадњи

У просторијама Подручне привредне коморе Бањалука данас је потписан меморандум о сарадњи на реализацији пројекта "Поносни маркет Републике Српске".
Горан Рачић и Драган Дакић - Фото: РТРС
Горан Рачић и Драган ДакићФото: РТРС

Меморандум су потписали предсједник Подручне коморе Горан Рачић и предсједник Фондације "За породицу" Драган Дакић.

Меморандумом је предвиђено да Комора подржи активности на реализацији пројекта тако што ће, између осталог, ставити материјалне и нематеријалне ресурсе на располагање Фондацији.

Главни циљеви пројекта су да произвођачима прехране и занатских производа из реда породица са троје и више дјеце омогући пласман роба на тржиште и да породице са троје и више дјеце добију попуст на прехрамбене производе, саопштено је из Привредне коморе.

- Имајући у виду да прехрана чини најзначајни удио у потрошачкој корпи од преко 35 одсто, као и то да је недостатак повезаности са тржиштем главна препрека већине произвођача из циљане групе јасно је да ће овај пројекат додатно оснажити и произвођаче и потрошаче из реда Поносних породица - наводи се у саопштењу.

Додаје се да је пројектом предвиђено да Фондација пружи правну, административну и техничку подршку свим произвођачима да своју дјелатност региструју уколико већ нису, као и да им помогне у апликацији за домаће и стране грантове како би увећали своје производне капацитете и боље се позиционирали на тржишту.

Неки од пчекиваних ефеката овог пројекта су стимулација домаће производње и куповине домаћих производа, смањење миграционих тенденција и ублажавање негативних ефеката пандемије корона вируса, наводе из Привредне коморе.