latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:43 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

У Београду поднесена прва приватна тужба против НАТО

Адвокат Срђан Алексић поднио је данас Вишем суду у Београду прву појединачну приватну тужбу против НАТО за захтјевом за одштету због оболијевања усљед бомбардовања осиромашеним уранијумом, те поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ обољели од канцера требало да на исти начин заштите своја права.
НАТО бомбардовање Београда - Фото: Screenshot/YouTube
НАТО бомбардовање БеоградаФото: Screenshot/YouTube

Алексић је изјавио Срни да је тужбу поднио активни официр Војске Србије који је оболио од тешког облика канцера, а током бомбардовања 1999. године боравио је у области садашње Копнене зони безбједности на југу Србије која је готово свакодневно гађана муницијом са осиромашеним уранијумом.

- На исти начин на који је мој колега Анђело Тартаља, адвокат из Рима, заступао италијанске војнике и цивиле који су боравили на Косову и Метохији, и који је већ добио 181 пресуду, тако ми подносимо тужбе у име официра, војника на служењу војног рока, полицајаца и ратних војних резервиста који су боравили на Космету и који су од тада обољели од неког облика канцера - појаснио је Алексић.

Он сматра да грађани Србије којима је повријеђено право на живот, јер оболијевају од осиромашеног уранијума који је бачен у нелегалној НАТО агресији 1999. године, имају једнака права као и грађани Италије.

Алексић је навео да тужба садржи доказе из САД, Свјетске здравствене организације, о канцерогеном утицају осиромашеног уранијума, домаћу и страну судску праксу и пресуде.

- Сматрамо да ће наш суд кад упореди сву судску праксу и доказе сигурно донијети поштене одлуке, какве су донијели суд и судије у Италији. Ми ћемо да тражимо најмање око 100.000 евра за сваког обољелог од канцера, а у Италији је то много више, рачунајући да је то неки минимум - рекао је Алексић.

Истичући да постоје правоснажне пресуде и за италијанске војнике који су боравили на подручју БиХ, а затим послије више година обољели од канцера, Алексић је поручио да би и грађани Републике Српске и БиХ требало да туже НАТО, који је употријебио муницију са осиромашеним уранијумом.

- Сматрам да су и грађани Републике Српске и БиХ били у идентичном положају као и италијански војници који су ту боравили, да обољели од канцера имају једнака права и да би адвокати требало да поднесу тужбе и заштите право на живот својих грађана - рекао је Алексић.

Он је поручио да је спреман да помогне сваком колеги из БиХ и Републике Српске и уступи судску праксу, како би и они покушали да остваре права својих грађана.

Алексић наводи да ће сачекати да види какав ће бити одговор суда, а да остало слиједи послије одговора НАТО-а, који очекује у јулу.

- Планирао сам да покренем пет тужби, да видим како ће реаговати НАТО пакт, шта ће одговорити. Први одговор очекујемо можда у јулу, с обзиром да шест месеци траје достава дипломатским путем тужби и одговора. Такав је поступак када су у питању страни држављани и страна правна лица - појаснио је Алексић.

Он је подсјетио да је на Србију, односно југ Србије и Косово и Метохију НАТО бацио 15 тона осиромашеног уранијума који утиче на развој седам до осам врста канцера и идентични су оним канцерима од којих је обољело 7.600 италијанских војника који су боравили на Космету и у БиХ, од којих је 400 преминуло.

Алексић је најавио да ће још четири тужбе бити поднесене парничном одјељењу виших судова у Врању, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.