latinica  ћирилица
19/01/2021 |  20:29 ⇒ 22:42 | Аутор: ТАНЈУГ

Строго затварање у Њемачкој

Иако састанак њемачке канцеларке Ангеле Меркел са челницима савезних покрајина још траје, процуриле су информације, међу којима је најважнија да ће Њемачка бити у још строжем локдауну који ће трајати до 14. фебруара.
Ангела Меркел (фото: REUTERS / POOL) -
Ангела Меркел (фото: REUTERS / POOL)

Меркелова и челници покрајина договорили су се да се уз постојеће уведу и мјере обавезног ношења висококвалитетних медицинских заштитних маски у продавницама и у јавном пријевозу.

То укључује такозване хируршке маске, те маске познатије по ознакама ФФП2 и Н95.

Према новим правилима, грађанима ће бити забрањено ношење платнених маски или шалова као замјене за маске у јавном превозу, јављају њемачки медији.

Уз то, документ с новим мјерама предвиђа да Савезно министарство рада и социјалних питања доноси уредбе о раду од куће.

Према њој, послодавци морају омогућити запосленицима рад од куће кад год је то могуће.

То би смањило контакте на послу, али и на путу до посла, што би требало да успори ширење корона вируса.

Од послодаваца се, такође, тражи да успоставе флексибилно радно вријеме за све оне који морају да иду на посао да би се избјегла гужва у јавном превозу у раним јутарњим и послијеподневним часовима.

Ограничења су дјеловала, наводи се у радном документу који је процурио са састанка Меркелове и покрајинских премијера, јер се смањио број нових инфекција, а лагано је падао и притисак на болнице и јединице за интензивну његу.

Ипак, пад броја заражених у Њемачкој мора бити додатно убрзан како би се спријечио ризик од ширења новог соја корона вируса.

Једна од важнијих тема састанка је и одлука о отварању школа.

Од тога се, по свему судећи, за сада одустаје, те се наставља онлајн настава.

За наставак таквог режима у школству нарочито се залаже канцеларка Меркел, док су неки покрајински челници против, али се у овом тренутку чини да ће став Меркелове превладати, пренио је портал Индекс.

Њемачка се још од новембра налази у некој врсти локдауна, који је прво требало да траје само четири седмице и да се заврши прије божићних празника.

У земљи су, у међувремену, затворене школе, продавнице које не продају основне намирнице, барови, ресторани те садржаји за забаву и културу, уз мјере које су од уводења почетком новембра поступно појачаване.

На снази је и мјера према којој једно домаћинство може посјетити само једна особа изван њених чланова.

У окрузима гдје је више од 200 новообољелих на 100.000 становника у седам дана није дозвољено напуштање куће даље од 15 километара.