latinica  ћирилица
19/01/2021 |  16:00 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Трејлер за филм "Дара из Јасеновца" на Јутјубу има више од 18.000 прегледа (ВИДЕО)

Први званични трејлер за филм "Дара из Јасеновца", који је објавила америчка дистрибутерска кућа "101 студио", могуће је погледати на каналу Јутјуб, а у првом дану приказивања биљежи већ више од 18.000 прегледа.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

У трејлеру, који траје око два минута и садржи секвенце из филма титловане на енглески језик, наводи се да је ријеч о неиспричаној причи о бруталним убиствима Срба, Јевреја и Рома у концентрационом логору Јасеновац.

Међу кратким секвенцама у трејлеру је и сцена која приказује окрвављеног усташког злочинца Макса Лубурића, у тумачењу глумца Марка Јанкетића, са ножем "србосјеком" на руци.

У трејлеру се истиче да је филм базиран на истинитим догађајима.

У пропратном тексту испод трејлера наводи се да је радња филма, који је режирао Предраг Антонијевић, смјештена у Хрватску 1940-тих година, а прича причу младе Даре која се суочава са хорором Холокауста након што су она, њена мајка и брат послати у концентрациони комплекс познат као Јасеновац.

Ријеч је о занемареном дијелу историје, када су Јасеновцем управљале фашистичке усташе које су брутално убијале Јевреје, Србе и Роме, што је укључивало и многу дјецу, истакнуто је у тексту.

Филм аутора Предрага Гаге Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић кандидован је за награде "Златни глобус" и "Оскар".

У САД овај филм ће почети да се приказује од 5. фебруара.

Филм су продуцирали Предраг Антонијевић и Макса Ћатовић, подржала га је Влада Србије, као и Филмски центар Србије.